Terve.fi

Yleistietoa märkäruvesta

Mikä märkärupi on ja mikä sen aiheuttaa? Lue märkäruvesta asiantuntijoidemme artikkelista!

Märkärupi eli impetigo on useimmiten lapsilla esiintyvä ihon pinnallinen bakteeritulehdus. Yleisimmät aiheuttajat ovat stafylokokki- ja streptokokkibakteerit, joko erikseen tai yhdessä. Märkärupi aiheuttaa iholle rakkulamaisen, myöhemmin kuivuvan rupimaisen ihottuman, joka saattaa levitä laajemmaltikin iholle. Märkäruven tyyppialue on kasvot, mutta se voi esiintyä missä tahansa ihoalueella. Erityisen alttiita märkäruvelle ovat atooppista ihottumaa sairastavat lapset.

Märkäruven aiheuttaja

Märkäruven aiheuttajiksi on todettu stafylokokki- ja streptokokkiryhmän bakteereita. Märkärupi on helposti tarttuva tauti ja voikin esimerkiksi päiväkodeissa aiheuttaa pieniä epidemioita. Joskus märkärupi voi ilmaantua vaurioituneelle iholle kuten ihottumaan. Tavallisinta on kuitenkin, että se ilmaantuu täysin terveelle iholle.

Märkäruven seuranta

Märkärupi ei yleensä vaadi seurantaa. Jos määrätty hoito ei selvästi tehoa 3-5 vuorokauden kuluessa, tulee ottaa yhteyttä omaan lääkäriin.

Märkäruven periytyvyys

Märkärupi on tarttuva bakteeritulehdus. Sairaus ei periydy eikä myöskään ole tietoa sellaisista tekijöistä, jotka altistaisivat märkärupi-infektioille atooppisen ihottuman ja huonon hygienian lisäksi.

Märkäruven yleisyys

Varsinaista tilastotietoa ei ole tarjota yleisyydestä. Vaiva on kuitenkin varsin yleinen, sillä märkärupipotilaita tapaa lähes viikoittain terveyskeskustyötä tehdessä.

Märkäruven ennuste

Märkärupi paranee yleensä paikallishoidolla hyvin, ja levinneissä tapauksissa annettava antibioottikuuri on tehokas. Hoitamattomana pitkittyneisiin streptokokkibakteerin aiheuttamiin tulehduksiin voi liittyä jälkitauteja, mutta ne ovat harvinaisia.

Lähteet:

Märkärupi/impetigo ja muut pyodermiat, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim, 2017.

Ihon bakteeri-infektiot, Käypä hoito, 2010.

ICD-10:

L01 Märkärupi

Julkaistu: 5.4.2018
Kommentoi »