Terve.fi

Märkäruven hoito

Märkäruven hoito
Märkärupea hoidetaan yleensä paikallisesti, mutta joskus tarvitaan antibioottia. Lue märkäruven hoidosta!

Märkäruven diagnoosi perustuu useimmiten kliinisen tutkimukseen. Tarvittaessa ihon tulehdusmuutoksesta voidaan ottaa bakteeriviljely. Epäiltäessä märkärupea mitään verikokeita ei tarvita.

Paikallishoito fusidiinivoiteella tai basitrasiini-neomysiinivoiteella on käypä hoito silloin, kun sairaus esiintyy pienemmällä kuin 6 neliösentin (2 x 3 cm) alueella. Ennen voiteen levittämistä tulee yrittää poistaa rupimainen materiaali läiskien päältä. Tämä onnistuu parhaiten liottamalla rupia etukäteen kylvyssä tai suihkussa tai vaihtoehtoisesti asettamalla kosteita sidoksia rupia pehmentämään. Rupien tulisi irrota kokonaan mahdollisimman tehokkaan hoidon takaamiseksi. Voi olla myös eduksi käyttää jotakin antibakteeri-shampoota koko muun vartalon pesuun. Tämä sitä ajatellen, että ehkäistäisiin uusien läiskien ilmaantumista. Märkäruven leviämisen kannalta on tärkeää välttää raapimista ja yhteisten pyyhkeiden käyttöä perheen sisällä. Mikäli ruvet leviävät (yli 6 neliösentin alueelle) tai sitä esiintyy hiusten ja parran alueella, päädytään hoitamaan märkärupea antibiooteilla suun kautta. Käyttöön soveltuvia valmisteita ovat esimerkiksi kefaleksiini sekä klindamysiini. Päivähoidossa olevien lasten olisi hyvä olla pois hoidosta pari päivää, kunnes ruvet ovat kuivuneet. Antibioottihoidon rinnalla kannattaa käyttää paikallisesti kortisoni-antimikrobiyhdistelmävoidetta, jos märkäruven lisäksi on ihottumaa.

Märkäruven omahoito

  • Vältä rupien raapimista, ettei märkärupi tartu terveelle iholle tai muihin perheenjäseniin. Vältä yhteisten pyyhkeiden käyttöä.
  • Kylvetä ja liota ihottumaa useita kertoja päivässä vedellä niin että ruvet pehmenevät. Kuivaa puhtaalla pyyhkeellä. Voit myös lopuksi pyyhkiä alueen desinfiointiaineella.
  • Älä koskettele tulehtunutta ihoaluetta.
  • Voit käyttää apteekista ilman reseptiä saatavaa ihon märkätulehduksiin tehoavaa fusidiinihappoa sisältävää voidetta.
  • Rupien ilmaannuttua, lapsen on oltava pois päivähoidosta pari päivää. Tartuttavuus on tällöin alentunut riittävästi.

Märkärupi vaivaa - Milloin lääkäriin?

  • Paraneminen ei ole alkanut viikon sisällä säännöllisestä hoitamisesta huolimatta.
  • Märkärupi leviää laajalle. Tällöin lääkäri voi määrätä antibioottihoitoa suun kautta annettavaksi.

Lähteet:

Märkärupi/impetigo ja muut pyodermiat, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim, 2017.

Ihon bakteeri-infektiot, Käypä hoito- suositus, 2010.

Julkaistu: 5.4.2018
1 kommentti