Sairaudet

Mantelitumakkeen sähköstimulaatio saattaa tehostaa muistia

Mantelitumakkeen stimuloiminen sähkövirralla voi tehostaa uusien asioiden muistamista.

20.12.2017 Terve.fi

Aivojen mantelitumakkeen stimuloiminen heikolla sähkövirralla voi tutkijoiden mukaan tehostaa uusien asioiden muistamista. Havainto on vielä alustava, mutta saattaa joku päivä auttaa muistia parantavien hoitojen ja laitteiden kehittämisessä.

Tutkijat tekivät havaintonsa kokeessa, jossa 14 epilepsiapotilasta oli sairaalassa kallonsisäisessä monitoroinnissa, jolla pyritään paikantamaan epilepsiakohtausten sijainti aivoissa.

Kokeessa potilaille näytettiin kuvia 160 erilaisesta esineestä, ja heitä pyydettiin arvioimaan, kuuluivatko esineet ulos vai sisätiloihin. Potilaiden tietämättä heidän aivojensa mantelitumakkeisiin johdettiin heikko sähkövirta 80 kuvan yhteydessä.

Potilaita pyydettiin tunnistamaan kuvia sekä koepäivänä että seuraavana päivänä, ja joukkoon lisättiin myös potilaille uusia kuvia. Koepäivänä kysyttäessä potilaiden vastauksissa ei havaittu eroja riippumatta siitä oliko kuvien jälkeen annettu stimulaatiota vai ei, mutta seuraavana päivänä näkyi selkeä ero.

Seuraavan päivän kyselyissä koehenkilöt tunnistivat ja muistivat selvästi paremmin kuvia, joiden jälkeen heidän mantelitumakkeitaan oli stimuloitu sähköllä. Tällöin lähes 80 prosenttia potilaista muisti kuvia paremmin, mutta vaikutus vaihteli muutamasta kuvasta moninkertaisesti parempaan muistamiseen. Sähköstimulaatioon liitetty vaikutus oli suuri varsinkin potilailla, joilla oli jo muistin heikentymää epilepsian takia.

Tutkijat korostavat havaintojensa olevan vielä hyvin alustavia eikä niiden perusteella kannata vetää kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Tulokset ovat kuitenkin riittävän vakuuttavia, jotta tutkijat aikovat seuraavaksi hioa menetelmäänsä paremmaksi ja selvittää, saadaanko samanlaisia tuloksia kokeissa, joissa jäljitellään arkielämän muistitehtäviä.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Proceedings of the National Academy of Sciences -julkaisussa.

Lähde: PNAS 2017

Lue lisää:

Ajoissa tutkimuksiin, jos muisti alkaa heiketä

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi