Maidon ravintoaineet ovat juustossa moninkertaisina
Juustossa on muun muassa proteiinia, hiilihydraattia, rasvaa, kivennäisaineita ja vitamiineja. Juuston merkittävin vahvuus ravitsemuksessa on sen runsas proteiini- ja kalsiumpitoisuus. Kalsiumin tarve on suuri – päivittäisestä ruoasta pitäisi saada lähes 800 mg kalsiumia.
Riittävän kalsiumin saannin turvaamiseksi suositellaan päivittäin nautitta-aksi puoli litraa rasvattomia nestemäisiä maitovalmisteita ja 2-3 viipaletta juustoa. Maito ja maitovalmisteet ovat ravinnon parhaita kalsiumin lähteitä..
Rasva ja suola antavat makua ja rakennetta juustoon
Tämän päivän juustovalikoimassa on valinnan varaa rasvan suhteen. Kevytjuustojen (rasvaa alle 17 %) valikoima laajenee ja lisää suosiotaan kuluttajien keskuudessa. Kevytjuustot sopivat jokapäiväiseen käyttöön voileiville sekä ruoanvalmistukseen. Rasva antaa juustoon makua ja pehmeyttä. Runsaammin rasvaa sisältävät juustot voi hyvin säästää herkutteluun ja juhlahetkien kohokohdaksi.
Juustoon kuuluu myös suola. Se antaa makua ja vaikuttaa rakenteeseen ja kypsymiseen. Suolan määrää on pyritty jatkuvasti vähentämään juustosta. Valio Emmental punaleima 17 % on hyvä esimerkki onnistuneesta rasvan ja suolan suhteen kevennetystä juustosta. Siinä on 17 % rasvaa ja vain 0,7 % suolaa ja sillä on Sydänmerkki.
Jälkiruoaksi juustoa
Ruokailun jälkeen tietyt mikrobit aiheuttavat suussa happohyökkäyksen, joka aiheuttaa hammasku-doksen liukenemista. Vanha ranskalainen tapa päättää ateria juustopalaan onkin järkevä myös ham-paiden kannalta – se suojaa hampaita aterian jälkeen happohyökkäyksen vaikutuksilta.
Ota kesäiselle piknikille mukaan Valio juustopikarit.
Herkulliset reseptit mukanasi!
Kevyet kesäreseptit löytyvÄt mökilläkin helposti ja nopeasti matkapuhelimestasi. Valio Mobikeittokir-jassa reseptien haku onnistuu myös ruoka-aineiden mukaan – vaikka kauppareissulla. Tuhannet re-septit ovat kätevästi haettavissa osoitteessa valio.mobi
Lue lisää Mobikeittokirjasta osoitteessa http://213.157.70.9/valio/mobikeittokirja
Tämä artikkeli on yhteistyökumppanin tuottamaa sisältöä.