Terve.fi

Määritelmä ja syyt

Määritelmä ja syyt
Yhtenäistä määritelmää ennenaikaiselle siemensyöksylle ei ole olemassa, vaikka sairaus vaivaa noin 20 %:a miehistä. Ennenaikaiseen siemensyöksyyn kuuluu liian aikainen, hallitsematon siemensyöksy ja sitä seuraava erektion laukeaminen, joka tapahtuu usein jo esileikin yhteydessä tai muutaman sekunnin kuluttua siittimen emättimeen viennin jälkeen.
Teksti
Julkaistu: 7.4.2009

Määritelmä

Miehet, joilla tämä toimintahäiriö on, kärsivät myös alentuneesta tyytyväisyydestä yhdyntään ja huolestumisesta tilanteeseen. Eräänä kriteerinä on lyhyt alle 1 1/2 minuutin ejakulaatiolatenssi (aika yhdynnän aloittamisesta siemensyöksyn alkamiseen).
Käsitykset normaalista ejakulaatioajasta vaihtelivat 1 minuutista 31 minuuttiin. Ratkaisevaa on, kuinka paljon siitin sietää stimulaation määrää ennen kuin siemensyöksy tulee. On myös ehdotettu myös, että mukaan määritelmään tulisi ottaa myös naisen seksuaalisen tyytyväisyyden aste sekä naisseksuaalipartnerin orgasmin saantifrekvenssi.

Ennenaikainen siemensyöksy voidaan jakaa kolmeen pääryhmään:

1. Elinikäiseen2. Hankittuun3. Luonnollisesti vaihtelevaan
Elinikäisessä häiriössä ennenaikainen siemensyöksy on vaivannut aina. Tähän ryhmään kuuluu suurin osa hoitoon hakeutuvista miehistä. Mahdollisesti taustalla ovat ennen kaikkea neurofysiologiset ja neurofarmakologiset syyt. Hankittu ennenaikainen siemensyksy johtaa jostakin muusta sairaudesta ja tavallisimmat syyt ovat henkisen tasapainon häiriöt sekä eturauhasen tulehdus. Luonnollisesti vaihteleva häiriö on tilapäinen johonkin elämäntilanteeseen liittyvä asia, joka ilmenee noin 70 %:lla miehistä jossakin elämän vaiheessa.

Ejakulaatio eli siemensyöksy jakautuu kahteen fysiologiseen tapahtumaan:

1. Emissio, jolloin siemenneste purkautuu siemenrakkuloista ja samalla eturauhaserite eturauhasrakkuloista rytmisen sileälihassupistusten seurauksena virtsaputken takaosaan. Emissio sisältää lisäkivesten ja siemenjohtimien peristalttisen supistuksen, siemenrakkuloiden, eturauhasen ja rakon kaulan supistuksen ja siittiöiden, siemennesteen ja eturauhaseritteen tulon virtsaputkeen. 
2. Ekspulsio, jolloin siemeneste purkautuu virtsaputken takaosasta ulos virtsaputken suusta. Impulssi tähän muodostuu edellisen vaiheen loppuvaiheessa, jolloin neste kertyy virtsaputken takaosaan, paine nousee ja refleksi käynnistyy. Poikkijuovaisten lantionpohjan lihasten stereotyyppiset supistukset saavat aikaan siemennesteen purkautumisen virtsaputken suusta. Ekspulsiovaiheeseen liittyy orgasmi, subjektiivinen hyvänolon tunne ejakulaatiossa.

Syyt

Ennenaikaisen siemensyöksyn syyt ovat: 1. psykogeeniset syyt, 2. biogeeniset syyt, 3. sekundaariset syyt muista sairauksista johtuen.

1. Psykogeeniset syyt:

Yleisimmät syyt hallitsemattomaan nopeaan ejakulaatioon ovat psykogeenisiä, esimerkiksi suoritustuska ja pelko, aiempi psykologinen trauma seksuaalialueella tai avioliitto-ongelmat. Taustalla saattaa olla varhaislapsuuden ajan selvittämätön ja voimakas narsismi, joka aikuisiällä esiintyy ylikorostuneena sukuelimiin kohdistuneena huomiona. Psykosomaattisessa teoriassa ennenaikainen siemensyöksy nähdään psykosomaattiseksi häiriöksi, jossa psyykkiset ongelmat vaikuttavat sukuelinten toimintaan.

2. Biogeeniset syyt: 

a. Häiriö terskan alueen herkkyydessä. Siittimen pään tunto on yliherkkä, minä seurauksena ejakulaatiokynnys on madaltunut.
b. Ejakulaation refleksikaari on nopeutunut, minkä seurauksena seksuaalinen stimulaatio aikaansaa nopean laukeamisen.
c. Keskushermoston alueella olevien tiettyjen reseptorien (mm. 5-HT1A, 5-HT2C) herkkyyden muuttuminen. Tämän mukaan geneettisesti määräytyneet tekijät aiheuttaisivat reseptorijärjestelmien toiminnan epätasapainon.

3. Sekundaariset syyt:

a. Eturauhasen tulehdus ja esinahan ahtauma tai tulehdus voivat aiheuttaa ejakulaatio-ongelmia.
b. Kilpirauhasen ylitoiminta (hypertyreoosi) aiheuttaa jopa 50 %:lla ennenaikainen siemensyöksyä.
c. Vamman tai verenkiertohäiriön aiheuttama muutos aivoalueella voi johtaa siemensyöksyn säätelyn häiriöön.
Kommentoi »