Terve.fi

Luun menetys implanttien ympäriltä yllättävän tavallista

Luun menetys implanttien ympäriltä yllättävän tavallista
Luun menetys hammasimplanttien ympäriltä on paljon yleisempää kuin aiemmin on luultu, ilmenee Göteborgin yliopistossa valmistuneesta väitöstutkimuksesta. Neljäsosa potilaista menettää jonkin verran implanttejaan ympäröivästä luusta.
Julkaistu 19.1.2010

Tutkimusaineistona olivat yli 600 potilaan röntgenkuvat, jotka analysoitiin. Mitä enemmän potilaalla oli leuassaan hammasimplantteja, sitä tavallisemmin luun menetystä esiintyi. Yli 28 % potilaista oli menettänyt luuta implanttiensa ympäriltä.

”Päinvastoin kuin olemme aiemmin olettaneet, näiden potilaiden luun menetys ei ollut lineaarista, vaan sen sijaan kiihtyi ajan myötä,” sanoo tutkimuksen tehnyt hammaskirurgi Christer Fransson.

”Tämä on uusi havainto, joka osoittaa sen, kuinka tärkeää on havaita ja hoitaa luun menetys implanttien ympärillä varhaisessa vaiheessa.”

Eräs luun menetysriskiä lisäävä tekijä on tupakointi. Tulosten perusteella tupakoijilla oli tupakoimattomia enemmän hammasimplantteja, joiden lähistöllä esiintyi luun menetystä.

Väitöskirjan mukaan hammasimplanttia, jonka lähistöltä on hävinnyt luuta, ympäröivät pehmytkudokset ovat usein tulehtuneita.

”On tärkeää tutkia kudokset hammasimplanttien ympärillä samalla tavalla kuin tutkitaan kudokset hampaiden ympärillä. Siten voidaan huomata tulehduksen varhaiset oireet ja hoitaa se, ennen kuin luun menetyksellä on mitään vakavia seurauksia,” sanoo Fransson.

Lähde: Göteborgin yliopisto

Kommentoi »