Hyvinvointi

Löydä joogalajisi

Kaipaatko lämpöä, haastetta vai pehmeää kehon herättelyä?

Teksti Raisa Mattila
Kuvat Kari Kaipainen
20.3.2017 Voi hyvin

Ilmajooga, hotjooga, kirkasvalojooga. Nyt on tarjolla jos jonkinlaista joogamuotoa.

– Uusia lajeja näyttää syntyvän ­nopealla tahdilla, koska ­monet jooga­koulut ja -opettajat ovat ­alkaneet tarjota tunteja kehittämiensä nimikkeiden alla,­ ­sanoo joogaopettaja ja -kouluttaja Antti Sipinen.

Pohjalla on ­perinteisistä lajeista, kuten hathasta, tuttuja liikkeitä. Hotjooga on normaalia lämpimämpään ­saliin siirretty hathajoogatunti, valojoogassa samoja liikkeitä tehdään kirkasvalolamppujen paisteessa.

Alkuperäiset joogalajit, kuten astanga-, hatha- ja yinjooga, sen sijaan eroavat toisistaan paljonkin asentojen eli asanoiden vaativuudessa ja tempossa.

Oman lajinsa voi löytää vain kokeilemalla. On huono merkki, jos jossakin asennossa tulee ­toistuvasti ­kipua. Se kannattaa ottaa vakavasti.

Viime vuosina on puhuttu paljon astangan mahdollisista riskeistä, kuten polvi­vammoista. Sipisen mukaan kaikki joogalajit eivät sovi kaikille, mutta jokaiselle sopii luultavasti jokin niistä.

– Astanga on liikunnallinen harjoitus, ­jossa on tarkoitus tehdä samat asanat joka kerta. Jos tietty asento sattuu, liikettä ei välttämättä voi ­korvata toisella. Toisin on ­vaikkapa ­hathassa, jossa liikkeet vaihtelevat. Se on yleensä turvallinen laji ­aloittelijalle.

Hyvä joogaohjaaja osaa auttaa asiakasta, jolla on kipuja. Vaativaan asanaan ei pidä vääntäytyä väkisin.

Nyt nousussa on meditatiivinen jooga.

– Olen ohjannut joogaa 20 vuotta ja huomannut, ­että se vaikuttaa myös psyykkiseen oloon. On tärkeää, ­että rauhoittavia harjoitusmuotoja tulee lisää, Sipinen ­sanoo.

Marru Kurtti valitsi yinjoogan

”Pari vuotta sitten tuntui siltä, etten voi vaikuttaa elämääni jatkuvan kiireen ­takia. Olin käynyt jo aiemmin ­erilaisilla jooga­kursseilla, kun löysin yinjoogan. Tein ensin harjoituksia kotona nettivideoiden avulla. Pian aloin käydä ohjatuilla tunneilla.

Yinjooga on opettanut minut hyväksymään kehoni sellaisena kuin se sillä hetkellä on. Meillä on tapana vaatia itseltämme fyysisesti liikaa.

Yinjoogassa pyrkimyksenä on tekemättömyys ainaisen tekemisen sijaan. Yhdessä asennossa viivytään pitkään, ja asanasta toiseen siirrytään maltillisessa tahdissa.

Ensimmäisillä tunneilla ajatukset laukkasivat, ja minun oli vaikea rentoutua. Nyt tiedän, että pikkuhiljaa ­hengitellessä muut ajatukset jäävät taka-alalle ja rauhoitun.

Asanoiden ei ole tarkoitus sattua vaan avata kehoa pikkuhiljaa. Joogaajalla on ehdottomasti lupa pysytellä fyysisellä ­mukavuusalueellaan. Minulla oli pitkään ­ongelmia alaselkäni kanssa, mutta yinjoogalla olen saanut kiputilat pois.”

Yinjooga

Mikä: Yinjooga kasvattaa kärsivällisyyttä, sillä ­yhdessä asanassa viivytään pitkän aikaa.

Kenelle sopii: Stressaantuneelle ja kiireiselle.

Vaikeusaste 1–3: 1.

Mihin auttaa: Pysähtymisen harjoitteluun ja kehon jumeihin.

Mitä maksaa? Kuukausikortti noin 70 euroa.

Hatha-jooga

Mikä: Hathassa lempeät ja dynaamiset liikkeet vaihtelevat. Se on lähes kaikkien muiden jooga­lajien, kuten astangan, perusta.

Kenelle sopii: Jokaiselle. Aloittelijat pääsevät helposti mukaan, ja edistyneemmät voivat tehdä vaihtoehtoisia liikkeitä.

Mihin auttaa: Rauhallinen tempo ja meditaatiohetki ­vaativat pysähtymään.

Vaikeusaste 1–3: 2.

Mitä maksaa? Kaksi puolentoista tunnin joogakertaa viikossa maksoi syyskauden aikana 188 euroa.

Flow-jooga

Mikä: Flowjoogassa asanat tehdään erilaisina tanssillisina sarjoina ­ helpon ­koreografian ja hengityksen tahdissa, joskus rentouttavan musiikin soidessa.

Kenelle sopii: Helposti kyllästyvälle, sillä liikesarjat vaihtelevat tunnista toiseen.

Vaikeusaste 1–3: 2.

Mihin auttaa: ­Rytmi­tajun kehittämiseen leppoisalla tempolla.

Mitä maksaa? Tunti kerran viikossa 3,5 kuukauden ajan maksaa 200 euroa.

Astanga

Mikä: Astanga on fyysisesti vaativa laji. Asanat tehdään aina ­samassa järjestyksessä, ja ne vaikeutuvat asteittain.

Kenelle sopii: Heille, joilla on melko hyvä pohjakunto. Kannattaa aloittaa ohjatuilla tunneilla eikä omin päin, jotta välttää virheasennot.

Vaikeusaste 1–3: 3.

Mihin auttaa: Kehonhallinnan ja lihaskunnon parantamiseen. Toistuva harjoitus rentouttaa myös mieltä, kun ei tarvitse jännittää seuraavaa liikettä.

Mitä maksaa? Kertahinta jää alle kympin, koska ostaa sarjalipun ja maksaa sen liikuntaseteleillä.

Hot-jooga

Mikä: Hotjoogaharjoitus tehdään 30–40-asteisessa ­salissa. Liikkeet ovat samoja kuin hatha­joogassa.

Kenelle sopii: Lämmöstä nauttiville vilukissoille, joita ­palelee kotona ja toimistossa.

Vaikeusaste 1–3: 2.

Mihin auttaa: Hotjooga notkistaa kankeaa kehoa.

Mitä maksaa? Kertamaksu on 15–18 euroa, kymmenen kerran kortti 140 euroa.

Koko juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 1/2017

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi