Kauneus ja Terveys

Lotta Backlund kummastelee, miksi lihavuutta glorifioidaan ja laihuutta demonisoidaan

Lotta Backlund kummastelee, miksi lihavuutta glorifioidaan ja laihuutta demonisoidaan
Lotta Backlund vaihtaa nopeasti työpaikkaa, jos se ei tarjoa riittävästi haasteita. Ison elämänmuutoksen tehnyt nainen hämmästelee laihdutuksen vastustamista.
Julkaistu: 29.10.2018
Missä olet viiden vuoden päästä? kysytään usein työhaastatteluissa. Lotta Backlundilla ei ole harmainta aavistusta! Lotta on syöksynyt tehtävästä toiseen kuin keilapallo. Innokkaana ja itsevarmana. 37-vuotiaan ansioluettelo on pitkä ja vakuuttava.
– Jos töissä tuntuu siltä, ettei tulossa ole jotain uutta ja kiinnostavaa, alan aika ripeästi etsiä exitiä. Aina pitää olla tavoite, jota kohti menen.
Alle kolmikymppisenä Lotta teki töitä stand up -koomikkona. Hänen naamansa tuli tutuksi suomalaisille. Tuntemattomat pysäyttivät kadulla ja pyysivät: kerro vitsi. Mutta…
– Ajattelin, että kykyni menevät hukkaan, jos kierrän vain kertomassa pieruvitsejä ympäri kyliä. Olen terävä, ja on siistiä tehdä uraa. Ambitioni ovat yrityspuolella.
Nyt hän on Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren erityisavustaja. Yhdeksän kuukauden määräaikainen pesti päättyy vappuna. Sitten Lotta palaa kehitysjohtajaksi Suomen Warner Brosille. Hän on tehnyt myös radio- ja tv-töitä, kirjoittanut kolumneja ja pitänyt blogia. Lotta on äänessä kahdella podcast-kanavalla: Backlund & Lange ja Backlund & Nyholm. Ei siis ihme, että hänen kimalteella koristellun kännykkäkuorensa pinnassa lukee Bosslady.
Niin, miksi pätevän naisen pitäisi olla vaatimaton?

Porvarillisia arvoja ajamassa

Lotta oli 13-vuotias, kun Suomessa äänestettiin EU-jäsenyydestä lokakuussa 1994. Sitä ennen keskusteltiin kiivaasti maan asemasta idän ja lännen välissä. Mihin leiriin haluttiin kuulua? Lotta seurasi kampanjointia tiiviisti ja tiesi tarkalleen, mihin halusi: länteen ja Eurooppaan. Kokoomus ajoi tähän ilmansuuntaan kiivaimmin. Hänen vanhempansa eivät ole yrittäjiä. Isä ja äiti olivat molemmat Finnairilla palkkatöissä.
– Pääsin liittymään puolueeseen vasta 15-vuotiaana, koska se on nuorten liiton ikäraja.
Siitä asti hän on ajanut porvarillisia arvoja eri luottamustehtävissä. Hän on istunut kokoomusnuorten hallituksessa, ollut nuorten pohjoismaiden neuvoston presidentti ja Suomen YK-nuorisolähettiläs. Kun hän oli 22-vuotias, hän johti 3 000 jäsenen organisaatiota ylioppilaskunnan puheenjohtajana.
– Tein periaatteessa kaiken, minkä parikymppisenä pystyy tekemään politiikassa. Olen ihan puoluebroileri.
Lotta sanoo olevansa porvarina arvoliberaali. Hän on feministi, joka kannattaa muun muassa seksuaalivähemmistöjen oikeuksia. Oikeistolaisiin arvoihin kuuluu yksilön vapauden ja vastuun korostaminen. Lotta sanoo, että kyllä reipas ja tekeväinen ihminen aina töitä saa.
– Reippaudella voi korvata tosi monta ominaisuutta. Kun valitsemme Warnerilla tuotantoihin uusia ihmisiä, siitä reippaasta on hemmetin paljon enemmän iloa kuin vastavalmistuneesta ja kitisevästä. Suomen kokoisessa maassa kehitysjohtajatkin joutuvat keittämään kahvia.
Vuonna 2007 Lotta oli ehdolla eduskuntavaaleissa. Hän sai 3 000 ääntä. Helsingissä se ei kuitenkaan riittänyt läpimenoon.

"Olin reilusti ylipainoinen"

Lotan kanssa puhutaan usein painavaa asiaa, eikä nyt ole kyse politiikasta vaan laihdutuksesta. Häntä huvittaa, että hänen iso elämänmuutoksensa kiinnostaa vieläkin. Onhan siitä jo vuosia aikaa.
– Totta kai kerron, hän sanoo ja nauraa.
Lotta juo cappuccinoa ja on ottanut kyytipojaksi vain vettä. Ei kuohkeita kakkusia eikä muhkeita leipäsiä houkuttelevasta vitriinistä. Hän alkoi syödä terveellisesti 28-vuotiaana, kun odotti Adelea. Tytär on nyt 8-vuotias. Muutos ravisti kropasta lopulta 25 kiloa.
– Olin reilusti ylipainoinen ja lihava.
Neuvolassa ylipainoisia äitejä ohjeistetaan tarkasti, ettei tulisi lisäkiloja eikä verensokeri heittelisi. Odottava äiti söi pieniä annoksia terveellistä ruokaa kolmen tunnin välein. Hän yllättyi, miten helppoa se oli. Paino pysyi kurissa, eikä tarvinnut nähdä nälkää.
– Muutokseen vaikutti sekin, että äitiyslomalla sain arjen hallintaan. Sitä ennen tein hemmetisti töitä. Olin aikaisin aamusta radiossa, kirjoitin päivät lehtiin ja iltaisin ravasin työkeikoilla. Aikataulut olivat holtittomia.

Äitiyslomalla tajusin, että liikunta on kivaa

Epäsäännöllisen elämän polttoainetta olivat kermaiset pastat ja juustoiset pitsat. Myös makea maistui. Lotta piti todella paljon epäterveellisestä ruoasta. Ylipaino vaivasi mutta ei haitannut elämää sen enempää.
– Toki vakuuttelin sunnuntai-iltaisin, että nyt alkaa muutos, mutta ei se johtanut koskaan mihinkään.
- Nainen voisi olla poliitikkona sekä pätevä että tosi kuuma. Mutta jonkun pitäisi jaksaa käydä se matsi ja keikuttaa asioita punaisissa korkkareissa, Lotta Backlund sanoo.
Vauva oli helppohoitoinen. Tuoreella äidillä oli aikaa miettiä ruokaostoksia kaupassa. Hän meni sinne aina listan ja ajatuksen kanssa. Myös kalorilaskurista oli apua. Lotta koki ahaa-elämyksiä. Hän poisti lautaselta keitetyt perunat ja riisin, lisäsi kasviksia ja pienensi annoksia.
– Tein myös pitkiä, monen kilometrin vaunulenkkejä. Kiersin Kaivarin ja Katajanokan. Olin yllättäen, että oho! Tykkäsinkin liikkumisesta!
Lopulta Lotta hölkkäsi jo pidempiä matkoja ilman vaunuja. Vuonna 2014 hän juoksi Budapestissa puolimaratonin, reilut 21 kilometriä. Kaupunki oli tuttu kesätyöajoilta.
– 18 kilometrin kohdalla ohitin baarin, jonka terassilla olin usein vetänyt pitsaa ja kaljaa. Se oli symbolinen hetki ja ihan sairaan hienoa.
Maaliviivan jälkeen jalat kramppasivat helvetillisesti. Ystävä ojensi sankarille pikkupullon kuohuviiniä. Lotta vannoi, ettei juokse puolimaratonia enää koskaan. Takana oli silti merkittävä etappi, ja elämänmuutos on ollut pysyvä.

Miksi lihavuutta glorifioidaan?

Kehopositiivisuus on päivän sana. Lotta hämmästelee buumia, jossa paheksutaan laihduttamista.
– Merkittävä ylipaino on selkeä terveysriski.
Nyt lihavuutta glorifioidaan ja laihduttamista demonisoidaan.
– Olen itse tosi paljon onnellisempi, koska laihduin.
Painonpudotus vaatii silti oikean ajankohdan. Hän vitsailee, että sitä varten pitäisi myöntää virkavapaata. Varsinkin, jos on syönyt epäterveellisesti liki koko elämänsä.
– Eihän kukaan tee väitöskirjaakaan ohimennen muun työn ohessa. Itse haluaisin rutistaa vielä kymmenen kiloa pois jossain vaiheessa. Mutta nyt olen tyytyväinen tähän. Pidän taukoa laihduttamisesta.
Vaikka Lotta on esitellyt sorjaa olemustaan mielellään, hän ei koe, että ihmiset suhtautuisivat hänelle eri tavalla.
– Olin esiintyjä jo ennen kuin laihduin. Olin se hauska ja itsevarma ihminen, eikä sillä ole ollut mitään tekemistä ulkonäön kanssa. Itseluottamukseni on ollut aina hyvä. Se ei ole kiloista kiinni.
Ylipainonsa stand up -koomikko noteerasi komiikan kultaisen säännön mukaan: jos sinussa on jotain normaalista poikkeavaa, käytä sitä heti sisääntulossa. Lotta pahoitteli siis yleisölle, ettei paikalle tullutkaan kiva tyttökoomikko Krisse Salminen vaan nainen, joka oli mahdollisesti syönyt Krissen.
Parasta elämänmuutoksessa on ollut se, että vaatteita voi valita normaalipainoisten osastolta. Kaikkiin liikuntatempauksiin pystyy myös osallistumaan huoletta.

Ei aikaa seurustelulle

Pari vuotta sitten Lotta erosi Adelen isästä. Sen jälkeen sinkkuäiti poikkesi Tinderissä, mutta ei ole siellä enää. Seurustelu kuten laihduttaminenkin vaatii aikaa. Nyt kalenteri on täynnä.
– Seurustelutavat ovat muuttuneet valtavasti. Enää ei ole yhtenäistä näkemystä siitä, mitä rakkauden tai parisuhteen pitäisi olla. Se vaihtelee ihmisestä riippuen.
Lotta on taustaltaan suomenruotsalainen ja ihastelee, miten epäkonservatiivisia Ruotsissa ollaan parisuhteissa. Sambo merkitsee avopuolisoa. Uusi termi särbo taas tarkoittaa, että avopuolisot asuvat eri asunnoissa.
– Suomesta tällainen sanasto puuttuu. Totta kai tässä iässä miettii suhteita eri tavalla kuin parikymppisenä. Olen nyt paljon itsekkäämpi.
Sinkkuäiti ei kainostele.
– Olen jännittävä, hauska ja viihdyttävä. Mun kanssa on tosi kiva olla. Ehkä persoonallisuuteni vaatii paljon myös vastaanottajalta.
Tytär ja äiti ovat tiivis kaksikko. Suhde on hyvä, avoin ja rehellinen. Lotta sanoo, että on tosi hyvä mutsi. Hän viettää paljon aikaa lapsensa kanssa. Lauantaisin he rentoutuvat syömällä karkkia ja muuta hyvää. Ahkera sometus ei syö yhteisiä iltoja. Lotta ei roiku netissä tai selaa Instagramia. Hän tekee täsmäiskuja. Twitterissä hänellä on reilut 65 500 seuraajaa. Sinne hän naputtaa vaikka näin: "Kuolinsyy: vitutus. Kuolinpaikka: taloyhtiön yhtiökokous."
– Ja tämän tunteen tunnistaa todella moni ihminen!
Hän sanoo, että ajattelee yhtä nyrjähtäneesti kuin koomikkoaikoinaan. Twitterissä pöllöjä ajatuksia ei tarvitse jalostaa pidemmiksi sketseiksi.
Kun Eurojackpot-rahapeli rantautui Suomeen, Lotta haaveili Twitterissä, että ostaa voittorahoilla jonkin pienen maan ja New Kids on the Block -keikan kotiinsa. Lisäksi hän olisi hankkinut niin monta huulikiiltoa, että jokaisessa käsilaukussa olisi ollut yksi.
– Ärsyttävää, kun niitä pitää vaihtaa kassista toiseen!

Korkkarit vaihtuivat tennareihin

Lotta viihtyy parhaiten tennareissa. Pöydän alta pilkottavat nytkin Adidaksen tossut. Kun pormestarin erityisavustaja asteli ensimmäisenä työpäivänä kaupungintaloon, jalassa oli mustat avokkaat.
– En ollut varma pukeutumiskoodista, joten pelasin varman päälle. Mutta vaihdoin aika pian tennareihin.
Päivän univormuun kuuluu myös meikki. Lottaa huvittavat naiset, jotka sanovat, että meikkaavat vain itseään varten. Jos näin olisi, kaikki istuisivat kotisohvilla huulet punattuina.
Mutta voisivatko naiset esiintyä politiikassa näyttävämmin? Tuoda esiin naisellisuutta tai seksikkyyttä?
– Totta kai nainen voi olla poliitikkona pätevä ja tosi kuuma. Jonkun pitää vain olla se ensimmäinen, joka jaksaa käydä tuon matsin. Mediahan tarttuu siihen heti ja kirjoittaa sitten vain siitä yhdestä kulmasta.
Siksi kukaan ei Lotan mukaan halua ”keikuttaa asioita kirkkaanpunaisissa korkkareissa”. Se olisi tosi kovaa työtä.
Pormestari Jan Vapaavuori on kutsunut erityisavustajaansa leikkisästi modernisaatiopäälliköksi. Lotan kykypalettiin kuuluvat myös sisällöntuotanto ja esiintyminen.
Hän on kirjoittanut pormestarille puheluonnoksia ja höystänyt niitä sopivilla vitseillä.
– Suomessa ollaan insinöörikansaa eikä haluta höntsäillä. Ajatellaan, että asioiden pitää riittää. Timo Soini käytti huumoria todella taitavasti ja sai aikaan jytkyn.
Komiikka on hyvä keino tuoda epäkohtia esille. Sen kautta on sallittua puhua vaikeista asioista. Hovinarreille on Lotan mukaan aina kysyntää.

Haaveissa kirjan kirjoitus

Uudet tv-formaatit tulevat Warnerilla tuotekehittelyyn Lotan yksikköön. Hän siis etsii ja kehittelee, ostaa ja myy viihdettä ja draamaa. Itse hän rakastaa tosi-tv-sarjoja. Oma suosikki on kuinka ollakaan Suurin pudottaja.
– Tiedän, se on epäeettinen! Osallistujia kohdellaan huonosti, mutta sarja on silti fantastinen. Casting, draaman käänteet, käsikirjoitus. Kaikki toimii.
Mediakenttä pirstaloituu, mutta Lotta uskoo hyvään sisältöön. Ja hän jos kuka on mukana muutoksessa.
– Rakastan sitä, kun asioita tapahtuu. Muutos on bensaa! Teknologisen kehityksen takia me näemme asioita, joita ei osata edes kuvitella. Olen siitä ihan fiiliksissä.
– Jatkossa kyky sopeutua on tärkein ominaisuus työmarkkinoilla. Ne, jotka pystyvät nopeasti hanskaamaan uusia asioita ja hiffaamaan kokonaisuuksia, selviävät.
Seuraavaksi Lotta haluaa kirjoittaa kirjan. Projekti tarkoittaisi tunnin tai puolen naputtelua päivittäin. Vaikka Lotta on ”uniuskovainen” ja huolehtii tarkasti riittävästä nukkumisesta, kirjoitusajan voisi nipistää varhaisista aamuista.
Suunnitelmissa on humoristinen urheilukirja. Lotalla on HJK:n kausikortti. Hän seuraa tiiviisti jalkapalloa ja katsoo tärkeät jääkiekkokisat.
– Voi kuulostaa naiivilta, mutta musta on tosi kiva tehdä kivoja juttuja. Näin vanhempana sillä kivalla pitää olla enemmän merkitystä, että saa itsekin jotain. Kehittyy ja oppii.
1 kommentti