Liikutko liian tasaisesti?

Liikutko liian tasaisesti?
Väitöstutkimuksen mukaan myös energiavaje on aktiiviliikkujalle paha virhe. Nappaa hyödyksesi tuoreen väitöskirjan viisi tärkeintä vinkkiä tavalliselle kuntoilijalle ja aktiiviliikkujalle!
Julkaistu 25.6.2015

Liikuntatieteiden maisteri Minna Tanskasen valmennus- ja testausopin väitöskirja tarkastetaan tänään Jyväskylän yliopiston Vuokatin kampuksella. Tanskasen väitöskirja käsittelee varusmieskoulutuksen kuormittavuutta ja ylikuormittumisen ilmenemistä; sekä niiden vaikutuksia aerobisen kuntoon, seerumin hormonipitoisuuksiin, oksidatiiviseen stressiin ja energiatasapainoon.

– Varusmieskoulutuksen kahdeksan viikon peruskoulutuskausi todella kehittää suomalaisen nuoren miehen kuntoa. Väitöstutkimukseni perusteella voi oikeutetusti sanoa, että varusmiespalvelus on Suomen Suurin Kuntokoulu.

Ylikuormittua voi sekä huono- että hyväkuntoinen 

Kuitenkin kolmanneksella varusmiehistä kuormitus kasautuu peruskoulutuskaudella, joka voi johtaa ylikuormitustilaan. Tanskasen väitöskirja osoitti, että ylikuormitustila on mahdollista välttää valmennuksellisin toimenpitein eli levon ja rasituksen rytmittämisellä.

– Tällä voidaan päästä vielä parempaan harjoitusvasteeseen, eli kunto voi nousta vieläkin enemmän. Tätä samaa tietoa kannattaa myös jokaisen tavallisen kuntoilijan ja aktiiviliikkujan käyttää hyödykseen, vinkkaa Huippukuntoon.fin asiantuntijakirjoittajiin kuuluva Tanskanen.

Ylikuormittua voi sekä huono- että hyväkuntoinen, lihava tai laiha. Tässä tutkimuksessa kuormittuneet olivat ei-kuormittuneita aktiivisempia.

– Yksilötasolla ylikuormittumisen voi välttää kokonaisrasitusta seuraamalla. Tämä pätee jokaiseen ihmiseen; aina ei tarvitse osallistua kaikkeen mahdolliseen. Pieni lepotauko kiireen keskellä tekee terää.

Viisi parasta vinkkiä kuntoilijoille ja aktiiviliikkujille 

Minna Tanskanen listasi avuksesi viisi tärkeintä vinkkiä tavallisen liikkujan ja aktiiviliikkujan näkökulmasta. Näille vinkkien toimivuudesta hän sai vahvistusta tai lisävahvistusta väitöstutkimuksestaan:

1. Pyhitä lepopäivä

Nykyajan kiireessä lepo tahtoo unohtua. Oletko ”touho”, joka innostuu helposti kaikesta uudesta, mutta myös pyrkii hoitamaa viimeisin päälle velvollisuutensa työn ja perheen parissa? Kaikkea ei tarvitse itse tehdä.

2. Rytmiä harjoitteluun

Hyvän fyysisen kunnon ylläpitämiseen harjoittelua kannattaa rytmittää. Tasainen puurtaminen viikosta toiseen ei kehitä.

3. Energiatasapainolla on väliä

Energiavajeessa ei jaksa harjoitella. Huolehdi riittävästä energian saannista, se antaa virtaa elämään.

4. Proteiini laihduttajalle eduksi

Proteiinipitoisen ruokavalion on havaittu estävän lihasmassan katoa ja lisäävän kylläisyyden tunnetta. Laihduttaessa nämä seikat ovat eduksi.

5. Runsas proteiinin nauttiminen raskaiden suoritusten yhteydessä haitaksi

Aktiiviliikkuja tarvitsee myös proteiinia, mutta erittäin raskailla harjoitusviikoilla tai erittäin raskaiden suoritusten yhteydessä proteiinin aiheuttama kylläisyyden tunne kääntyy haitaksi; energiaa tulee syötyä energiantarvetta vähemmän.

Kommentoi »