Sairaudet

Liikuntaa terveydeksi ja lääkkeeksi - Astma

Fyysisesti aktiivisilla henkilöillä näyttää olevan runsaat 10 prosenttia pienempi todennäköisyys astman ilmenemiseen kuin fyysisesti passiivisilla henkilöillä.

Teksti Ilkka Vuori
21.6.2017 Terve.fi

Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus, johon liittyy keuhkoputkien ajoittainen supistuminen. Nämä aiheuttavat astmalle tyypilliset oireet: limaneritystä, yskää, uloshengityksen vinkumista ja hengenahdistusta.

Astman kehittymisen aiheuttavia tekijöitä ovat allergeenit ja mikrobit kuten bakteerit ja virukset. Allergeeneja ovat esimerkiksi hengitysilmassa olevat eläin-, siite- ja jauhopölyt, muut pienhiukkaset ja monet kemikaalit. Jos allergiaa ei voida todeta, on kyseessä sisäsyntyinen eli ei-allerginen astma.

Astman oireita pahentavat monet tekijät: hengitysteiden infektiosairaudet, huono sisäilma ja sen sisältämät pölyt, tupakansavu, kosteusvaurioiden aiheuttamat bakteerit ja homesienet sekä muut epäpuhtaudet. Ulkoilmassa pakokaasut ja saasteet, kylmyys ja keväisin hienojakoinen kaupunkipöly lisäävät astman oireita. Allergista astmaa sairastavilla erityisesti siite- ja eläinpölyt aiheuttavat ja pahentavat oireita.

Myös psyykkiset tekijät kuten stressi ja masennus lisäävät astman oireiden voimakkuutta ja kestoa.

Liikunta ja astma

Liikunta astman ehkäisyssä

Säännöllinen ja määrältään ja rasittavuudeltaan kohtalainen kestävyysliikunta lisää elimistön luontaista puolustuskykyä eli immuniteettia. Fyysisesti aktiivisilla henkilöillä näyttää olevan runsaat 10 prosenttia pienempi todennäköisyys astman ilmenemiseen kuin fyysisesti passiivisilla henkilöillä.

Asiantuntijat suosittelevat liikuntaa yhtenä keinona astman ehkäisyyn.

Liikunta astman hoidossa

Säännöllinen liikunta sopii ja on hyväksi astmaatikoille. Suositusten mukaan liikunta kuuluu osaksi astman hoitoa.

Liikunta ei lisää hyvässä hoitotasapainossa olevan astman oireita. Päinvastoin liikunta vähentää rasituksen aiheuttamia hengitysoireita ja parantaa rasituksen sietoa ja fyysistä suorituskykyä.

Liikuntaharjoittelu saattaa myös vähentää hieman ilmateiden supistumisherkkyyttä rasituksessa.

Säännöllinen liikunta voi myös vähentää lääkkeiden tarvetta, kohtausten aiheuttamia vastaanottokäyntejä ja sairaalahoitopäiviä sekä parantaa elämänlaadun joitakin alueita.

Runsas liikunta auttaa normaalipainon säilyttämisessä ja ylipainoisilla se auttaa laihduttamisessa.

Suositeltava liikunta astman ehkäisyyn

Nykyisten suositusten mukaisesti toteutettu kestävyysliikunta sopii hyvin tähän tarkoitukseen.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi