Kauneus ja Terveys

Lihottaako ehkäisypilleri? – Ruotsalaistutkimus paljastaa

Lihottaako ehkäisypilleri? – Ruotsalaistutkimus paljastaa
Monet nuoret naiset epäröivät ehkäisypillerin käytön aloittamista, koska pelkäävät sen lihottavan. Göteborgin yliopiston tutkija Ingela Lindh lausuu kuitenkin väitöskirjassaan, että pelko on täysin perätön.

Lindh tarkkaili pitkällä aikajänteellä 1 749 naisen ehkäisyä, raskauksia, pituutta, painoa ja tupakointia. Vuosina -62, -72 ja -82 syntyneet naiset vastasivat tutkimuksen kysymyksiin viiden vuoden välein. Kyselyt aloitettiin naisten ollessa 19 ja päättyi heidän ollessa 44-vuotiaita. ”Naiset, jotka käyttivät ehkäisypilleriä teinivuosista 34-vuotiaaksi, eivät lihoneet sen enempää kuin ilman pilleriä eläneet naiset”, kertoo tutkija-kätilö Lindh.

Naiset uskoivat ehkäisypillerin lisänneen heidän painoa, mutta tutkijat eivät havainneet painonnousulle ja pillerille mitään yhteyttä. Lihomiseen vaikutti ainoastaan tupakointi ja ikääntyminen. Keskimäärin naiset lihoivat vanhetessaan 19-vuotiaasta 44-vuotiaaksi 10,6 kiloa. Se tarkoittaa noin 0,45 kiloa vuodessa.

Väitöskirjassa havaitaan, että pilleri on yleisin ehkäisykeino ikävuoteen 29 asti, jonka jälkeen suositaan enemmän kondomia. Lindh sanoo pilleriehkäisyn lopettamiseen olevan useita eri syitä: sivuoireiden pelko, painonnousu ja mielialavaihtelut. Nuoret naiset lopettivat pillerin käytön useammin juuri näistä syistä. Ilmoitetuilla ongelmilla oli tapana pahentua ajan kanssa.

Lindh toivoo turhan pelon vähenevän ja ehkäisypillerin käytön lisääntyvän. Hän painottaisi teinien ylipainon hoitamisessa perinteisiä keinoja: kuntoilua ja ruokavaliota.

Julkaistu: 25.6.2015
Kommentoi »