Terve.fi

Lihavuutta kannattaa hoitaa myös kirurgisesti

Lihavuutta kannattaa hoitaa myös kirurgisesti
Lihavuuskirurgia ei ole uusi keksintö. Ensimmäisen painonpudotukseen tähtäävän leikkauksen teki ruotsalainen kirurgi 1952. Suomessa lihavuusleikkauksia on tehty 1970-luvulta alkaen.
Julkaistu 31.3.2010

Kirurgia laihdutusmenetelmänä on yleistynyt 2000-luvulla nopeasti kehittyneissä maissa.

Toissa vuonna lihavuusleikkauksia tehtiin Suomessa noin 400, viime vuonna noin 700. Arvioitu tarve on noin 2 000 vuodessa. Ruotsissa leikkauksia tehdään lähes kymmenkertainen määrä. 

Lihavuusleikkauksille on tarvetta

Suomessa ylipainoisten osuus on Pohjoismaiden suurin ja lihavuusongelma kasvaa jatkuvasti.

Työikäisistä suomalaisista yli puolet on ylipainoisia (painoindeksi eli BMI > 25) ja viidennes lihavia (BMI > 30). Kaksi prosenttia suomalaisista ovat sairaalloisesti lihavia eli heidän painoindeksinsä on yli 40.

Ylipaino on paitsi yksilön, nykyään myös kansanterveydellinen ongelma. Liikalihavuuteen liittyy merkittäviä oheissairauksia, kuten diabetes, verenpainetauti, uniapnea ja korkea kolesteroli. Myös joidenkin syöpien vaara on lisääntynyt. 

Lääkehoito on tehotonta

Lihavuuden ei-kirurgisen hoidon tulokset ovat vaatimattomia.

Ruokahaluun ja rasvan imeytymiseen vaikuttavia lääkkeitä on olemassa, mutta niiden teho on riittämätön. Dieettiin lisätyllä lääkehoidolla saavutetaan vuodessa keskimäärin 3-5 kilon painonpudotus.

Leikkaus on ylivoimaisen tehokas tavanomaiseen laihdutukseen verrattuna.

Paino laskee merkittävästi, mahalaukun ohituksen jälkeen 35–40 kiloa, mutta harvoin normaalipainoon asti.

Suuri osa laihdutustuloksesta säilyy, vaikka paino parhaista lukemista alkaakin usein nousta parin vuoden kuluttua. 

Laihdutus parantaa sairauksia

Vastikään julkaistun Finohtan raportin mukaan lihavuuden kirurginen hoito tuo potilaille terveyshyötyjä, parantaa elämänlaatua ja tuo yhteiskunnalle merkittäviä säästöjä terveyskuluissa.

Lihavuusleikkauksen jälkeen diabeteksen esiintyvyys vähenee ja potilaan sokeri- tai verenpainelääkityksen voi usein lopettaa. Myös kuolemanriski pienenee.

Leikkaus ei voi koskaan olla ensimmäinen hoitokeino vaan ennen leikkausta painonpudotusta on yritettävä asiantuntijan ohjauksessa tavanomaisilla menetelmillä.

Leikkaushoidon kriteerit täyttyvät, jos BMI on vähintään 40 tai vähintään 35 jos lisäksi on jokin laihduttamista edellyttävä oheissairaus, kuten diabetes tai verenpainetauti. Vasta-aiheita ovat esimerkiksi ahmimishäiriö ja alkoholismi

Erilaisia leikkaustekniikoita

Tavallisimmat leikkaustyypit ovat mahalaukun ohitus, mahalaukun kavennus ja ns. pantaleikkaus, mitkä kaikki tehdään tähystämällä.

Leikkauksen jälkeen nälän tunne vähenee ja potilas tulee kylläiseksi vähemmällä ruokamäärällä. Syömistottumukset on muutettava pysyvästi. Ruoka-annosten tulee olla pieniä, ruoka on pureksittava huolellisesti ja aterioilla vältetään runsasta juomista. 

Faktaa liikalihavuus

• Liikalihavuus on merkittävä kansanterveydellinen ongelma, yli puolet työikäisistä suomalaisista on ylipainoisia• Ylipaino aiheuttaa monia sairauksia, joista tärkein on aikuistyypin diabetes• Lihavuuteen liittyviä sairauksia voidaan ehkäistä ja hoitaa laihduttamalla• Lihavuusleikkaus on tehokkain laihdutusmenetelmä ja se on viime vuosina yleistynyt nopeasti• Leikkaushoidon kriteerinä on painoindeksi yli 40 ja yli 35, jos lisäksi on oheissairauksia• Mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen paino putoaa keskimäärin 35–40 kiloa 

Kommentoi »