Terve.fi

Liha ja kala lisäävät ja maitotuotteet vähentävät kihdin riskiä

Tutkimuksessa seurattiin yleisesti kihtiin liittyviksi tunnettujen ruoka-aineiden yhteyttä kihdin ilmaantumiseen. Tutkimukseen osallistui yli 47 000 miestä, joilla ei tutkimuksen alkaessa ollut todettu kihtiä. Ruokavalio arvioitiin neljän vuoden välein ruokavaliokyselyn avulla.

Kahdentoista vuoden aikana todettiin 730 vahvistettua kihtitapausta. Eniten lihaa syövien miesten riski oli 1,41-kertainen vähiten syöviin verrattuna. Merenelävien osalta riski oli 1,51-kertainen. Runsaimmin maitotuotteita nauttivien miesten riski oli lähes puolet pienempi kuin vähiten nauttivien.

Kihti johtuu veren liian korkeasta virtsahappopitoisuudesta. Virtsahapon suolat eli uraatit voivat liiallisina määrinä esiintyessään kiteytyä elimistössä, etenkin alaraajojen pienissä nivelissä, mikä voi olla kivuliasta. Seerumin uraattipitoisuuteen vaikuttavat sekä sen syntymisnopeus että poistumisnopeus, joihin molempiin ruokavaliolla on merkitystä.

Elimistö tuottaa itsekin puriineja, joista syntyy virtsahapon suoloja. Puriinittomalla dieetillä seerumin uraattipitoisuus voi laskea noin puoleen. Puriineja on erityisen runsaasti mm. sisäelimissä, pienissä kaloissa ja simpukoissa. Jos näitä välttämällä kihti ei parane, voidaan käyttää lääkehoitoa, mm. tulehduskipulääkkeitä ja allopurinolia tai probenesidiä.

Julkaistu: 28.6.2006
Kommentoi »