Terve.fi

Levottomat unet yhteydessä Parkinsonin tautiin?

Levottomat unet yhteydessä Parkinsonin tautiin?
Julkaistu: 2.8.2012
Tätä käyttäytymishäiriötä kutsutaan nimellä ”REM sleep behavior disorder” eli RBD.
Yleensä vartalo on lamaantunut REM-unen aikana, mutta RBD:stä kärsivien jalat ja kädet ovat liikkeissään täysin vapaat. Tästä johtuen henkilö saattaa uneksiessaan tappelusta, oikeasti lyödä tyynyä tai vaikka sänkykumppaniaan.
RBD:n syitä ei vielä tiedetä, mutta tutkijat uskovat, että se on yhteydessä Parkinsonin tautiin ja dementiaan. Eräiden tutkimusten mukaan 50 % RBD:stä kärsivistä ihmisistä sairastuu neurologisiin sairauksiin.
Neurology-lehdessä julkaistuun tutkimukseen osallistui 347 RBD:stä kärsivää ihmistä ja saman verran terveitä henkilöitä, jotka muodostivat kontrolliryhmän. Tutkimuksessa huomattiin, että RBD:n riski kasvaa, jos ihminen on kärsinyt päävamman, on maanviljelijä tai on altistunut hyönteismyrkyille. Kaikki näistä tekijöistä on yhdistetty myös Parkinsonin tautiin.
Tutkimuksen mukaan tupakointi lisää RBD:n riskiä, mutta nikotiini vähentää Parkinsonin taudin riskiä. Myös kahvinjuonti vähentää Parkinsonin taudin riskiä, mutta sillä ei ole huomattu olevan vaikutusta unihäiriöihin. Tutkijat huomauttavatkin, että Parkinsonin taudin erot RBD:hen ovat tärkeämpiä uusien tutkimusten kannalta, kuin niiden yhteneväisyydet.
Tutkijoiden mukaan RBD saattaa olla ensimmäisiä merkkejä Parkinsonin taudista, sillä aluksi tauti saattaa vaikuttaa uneen, hajuihin ja virtsarakon toimintaan. Jos epäilet kärsivsi RBD:stä, harkitse kertovasi asiasta lääkärille, joka voi ohjata sinut unitutkimukseen ja mahdollisiin muihin lisätutkimuksiin.
Lähde:
Kommentoi »