Terve.fi

Leukemiakin elintasosairaus?

Leukemiakin elintasosairaus?
Brittitutkijoiden mukaan parantunut elintaso liittyy lisääntyneeseen lapsuusajan leukemiaan. Paremmissa ja hygieenisemmissä olosuhteissa lapset saavat aiempaa vähemmän yleisiä infektioita ja heidän vastustuskykynsä sairauksia vastaan siten heikkenee. Aiheesta tehty tutkimus on julkaistu lääketieteellisessä The Lancet -lehdessä.
Julkaistu 28.6.2006

Lasten yleisimmän syöpämuodon eli akuutin lymfaattisen leukemian tapaukset ovat lisääntyneet dramaattisesti Koillis-Englannissa viimeisen parinkymmenen vuoden aikana, ja tutkijat uskovat että sama ilmiö jatkuu muuallakin maassa. Suurin osa sairastuneista on 1-4-vuotiaita.

Manchesterilaisen lastensairaalan lääkärien mukaan syynä on kohonneen elintason ja liikasiisteyden myötä vähentynyt vastustuskyky infektioita vastaan. Samasta syystä myös lasten astman uskotaan lisääntyneen länsimaissa. Kehitysmaissa, joissa pienet lapset sairastavat paljon varhaislapsuuden infektioita, näitä sairauksia on vähemmän. Oxfordilaispojilla on kolme ja tytöillä neljä kertaa suurempi todennäköisyys sairastua leukemiaan kuin samanikäisillä lapsilla Bombayssa Intiassa.

Akuutti lymfaattinen leukemia on tavallisinta alle viisivuotiailla ja harvinaista yli 25-vuotiailla. Lasten leukemiatapauksista 85 prosenttia on juuri tätä lajia. Kehittyneet hoitomenetelmät ovat lisänneet sairaudesta selvinneiden määrää. Noin 60 prosenttia sairastuneista nykyään paranee.

Kommentoi »