Terve.fi

Lasten lääkkeiden annostelu - suun kautta otettavat lääkkeet

Lasten lääkkeiden annostelu - suun kautta otettavat lääkkeet
Lapsi ja lääke: Lapsi ei ole pieni aikuinen. Lääkeaineiden imeytyminen lasten elimistössä voi olla erilaista kuin aikuisten elimistössä.
Julkaistu: 18.6.2012

Aikuisille hyväksi havaittu lääke, ei välttämättä sovellu lainkaan lapselle. EU:n lastenlääkeasetuksen astuttua voimaan lapsille soveltuvia lääkkeitä on ryhdytty tutkimaan lisää. Tulevaisuudessa saadaankin enemmän tietoa lapsille sopivista lääkevalmisteista ja niiden annostuksesta.

 • Lue pakkausseloste huolella: saat tärkeää tietoa lääkkeen oikeasta ja turvallisesta käytöstä
 • Noudata annosohjetta: lasten annos määritetään lapsen painon tai iän mukaan.
 • Annostele tarkasti: oraalinesteet mittaruiskulla, mittalusikalla tai –mukilla suuhun, älä käytä teelusikkaa
 • Säilytä lääke oikein: tarkista säilytyslämpötila, ÄLÄ säilytä lääkkeitä lasten ulottuvilla
 • Keskustele lapsen kanssa lääkityksestä: kerro miksi lääkettä pitää ottaa. Jos lääkkeiden annostelussa on vaikeuksia siitä voi kertoa lääkärille tai apteekkiin.

Oraalinesteet

Lasten lääkitseminen voi olla joskus haastavaa. Tablettien ja kapseleiden nieleminen voi olla hankalaa ja lääkkeiden mahdollinen paha maku tekee lääkkeen ottamisesta epämiellyttävää. Lasten onkin usein helpompi niellä lääke nesteenä kuin tablettina.

Oraalinesteet kannattaa annostella mittaruiskulla, mittamukilla tai mittalusikka lapsen suuhun. Tavallista tee- tai ruokalusikkaa ei kannata käyttää, koska niillä ei pysty antamaan tarkkoja annoksia.

Annostusta on tärkeä noudattaa, koska lääkkeen haittavaikutukset kasvavat jos lääkettä annostellaan liikaa ja jos annos on liian pieni, lääke ei välttämättä tehoa.

Vinkkejä

 • Nestemäiset lääkkeet on tärkeä ravistella hyvin ennen lääkkeen antoa, jotta jokaisella antokerralla saa tasalaatuisen lääkeannoksen.
 • Ruiskulla annosteltaessa ruisku kannattaa suunnata kielen yli kohti posken takaosaa, kielen ja posken väliin, jolloin lääkkeen poissylkeminen vaikeutuu
 • Jos lääkeannos jää lapsen suuhun, eikä lapsi suostu nielemään lääkettä, kannattaa kokeilla lapsen kaulan sivelyä kurkusta alaspäin. Tämä saattaa laukaista nielemisrefleksin.
 • Jos lapsi vastustaa lääkkeenottamista hänen kanssa voi keskustella lääkkeen parantavasta ja/tai oireita lievittävästä vaikutuksesta
 • Lääkkeet pyritään tekemään hyvänmakuiseksi, voitkin tutkia pakkausselosteesta lapsen kanssa miltä lääkkeen pitäisi maistua. Lasten lääkkeissä käytettyjä makuja ovat mm. vadelma, mansikka, tuttifrutti ja paukkupurukumi (!)
 • Säilytä lääke oikein, osa lasten antibioottista on säilytettävä jääkaapissa
 • Ruokaan tai juomaan sekoittamista ei periaatteessa suositella, koska lapsi voi maistaa lääkkeen ruoan seasta ja tulla epäluuloiseksi myös ruokaa kohtaan. Jos sekoittaminen tuntuu ainoalta ratkaisulta kannatta se tehdä hyvin pieneen määrään ruokaa tai juomaa, koska on tärkeää, että lapsi nauttii koko lääkeannoksen.

Tabletit ja kapselit

Tabletit ja kapselit ovat eniten käytettyjä lääkemuotoja. Lapsen voi kuitenkin olla hankala niellä isoja tabletteja ja kapseleita kokonaisena. Osan valmisteista voi jakaa tai murskata ja niellä sitten nesteen kera.

Tarkista voiko valmisteen jakaa tai murskata pakkausselosteesta. Monet tabletit ja kapselit on kuitenkin tarkoituksella päällystetty eikä niitä saa puolittaa tai murskata. Jakaminen voi myös pahentaa valmisteen makua, jos suojaava päällyste hajoaa. Paha maku voi myös ilmaantua, jos valmistetta pitää liian kauan suussa.

Vinkkejä

 • Valmisteen nielemisen jälkeen tulee aina juoda lasillinen vettä, ettei valmiste tartu ruokatorveen.
 • Jos lapsen on vaikea niellä tabletteja kokonaisena selvitä voiko lääkkeen vaihtaa toiseen pienempi kokoiseen (ja edullisempaan) valmisteeseen.
 • Nielemistä voi auttaa lapsen kaulan sively kurkusta alaspäin. Sively saattaa laukaista nielemisrefleksin.
 • Tabletin tai kapselin nielemistä kokonaisena voi myös helpottaa antamalla se esimerkiksi banaanin palan tai pienen jogurtti määrän kanssa, jolloin se voi olla helpompi niellä.

Kommentoi »