Kauneus & Terveys

Läski lähti, ystävä jätti

Läski lähti, ystävä jätti
Laihtumisella voi olla dramaattisia vaikutuksia suhteisiin. Miksi painoaan pudottaneita kadehditaan?

Lukijat kertovat

En kuulemma elä normaalia elämää

”Pudotin painoani parikymmentä kiloa. Syön nykyisin terveellistä perusruokaa, kuten perunaa, kasviksia ja puuroa. Ystävä kysyi kerran, milloin aion lopettaa tuon ja alan syödä normaalisti. Työkavereideni mielestä en oikeastaan tarvitsisi ruokatuntia, sillä en käytä sitä syömiseen ”oikealla tavalla”.

Äitiäni harmittaa, että elämäni pyörii ruoan ja treenien ympärillä. Olisiko siis parempi, että söisin mitä sattuu ja istuisin illat baarissa? Pitsalla ja kaljalla eläviltä ystäviltäni ei koskaan kysytä, miksi he eivät elä normaalia elämää.” Helena, 47

Ystäväni ei iloinnut, kun onnistuin

”Laihduin hiljattain useita kymmeniä kiloja. Olo koheni ja muutuin reippaammaksi. Kun painoni alkoi pudota, sain kuulla ilkeitä kommentteja ystäviltäni. Yksi naljaili hitaalle lenkkeilyvauhdilleni. Hän vähätteli edistymistäni, vaikka onnistuin kasvattamaan vauhtia. Toisesta puski esiin kateus, koska hän ei kyennyt itse samaan. Ystäväni sanoi, että hänen pitäisi myös ottaa itseään niskasta kiinni, mutta hän ei kykene siihen. Kumpikaan ei kannustanut eikä iloinnut puolestani. Vähitellen yhteydenpito hiipui, kunnes en kuullut heistä enää.

Ystävieni reaktio yllätti ja tuntui pahalta. Onneksi prosessi teki minusta vahvemman. Ymmärrän, ettei vika ole minussa.” Kaisa, 28

Asiantuntija vastaa

Kaikki ystävyyssuhteet eivät ole pyyteettömiä. Jopa hyvin läheisen ystävyyden taustalla voi kyteä kilpailuasetelma. Jos kilpasisko muuttuu yhtäkkiä hoikemmaksi ja terveemmäksi, voi turvalliseksi koettu asetelma horjua ja aiheuttaa kateutta.

– Ystävän kateus voi tulla laihtuneelle isona yllätyksenä, sanoo hyvinvointiin ja elintapaohjaukseen erikoistunut psykologi Satu Lähteenkorva.

Hän jakaa ystävät vihreisiin ja punaisiin liikennevalovärien mukaan.

– Vihreä ihminen on hyväntahtoinen. Hän ei kilpaile kanssasi, vaan tukee, kannustaa ja haluaa hyvää. Hän on iloinen, kun onnistut.

– Punainen taas kisaa kanssasi, eikä ole täysin puolellasi. Monista vihreistä ihmisistä voi kuoriutua punaisia isoissa muutoksissa.

Mutta miksi toisen laihtuminen ärsyttää?

Ulkonäkökeskeisessä yhteiskunnassamme ihmiset reagoivat voimakkaasti terveysmuutoksiin. Laihtuneen uudessa olemuksessa ei paina ainoastaan uusi ulkonäkö. Hoikkuus yhdistetään myös älykkyyteen ja onnellisuuteen. Kaveri muuttuu ikään kuin fiksummaksi.

– Dramaattinen muutos voidaan kokea uhaksi. Ihmisellä on luontainen tarve verrata itseä muihin ja kuulua porukkaan, Lähteenkorva selittää.

Ystävän onnistuminen saattaa myös iskeä omaan kipupisteeseen. Kadehtija on kenties yrittänyt laihtua itsekin, muttei ole onnistunut.

Puoliso on parhaimmillaan loistava tuki painon pudotuksessa. Liikuntabiologi ja personal trainer Timo Haikarainen on kuitenkin huomannut, että rakkaan uusi elämä voi aiheuttaa vaikeita tunteita myös kumppanissa.

Puoliso näkee, kuinka jumpalla hyppäävä rakas hoikistuu. Hän saattaa jopa ajatella, ettei enää kelpaa, ja pelkää tulevansa jätetyksi.

Elintapamuutos näyttäisi olevan vaikeampi pala läheisille kuin laihtujalle. Sosiaalinen paine toimia vastoin uusia elintapoja on kova.

– Laihduttajaa painostetaan kaljalle, vaikka hän on tehnyt selväksi, ettei halua baariin notkumaan. Hyvinvointiin keskittyvän pitää opetella tervettä itsekkyyttä, Haikarainen sanoo.

Satu Lähteenkorva muistuttaa, että ystävän nuiva suhtautuminen saa tuntua pahalta.

– Kun sinussa tapahtuu jotain hyvää, kaikki eivät tykkää. Tämä on monelle asiakkaalleni voimauttava tieto. Kun suunnittelee uutta elämää, on hyvä varautua siihen, että ystäväpiiri saattaa mennä uusiksi, Lähteenkorva sanoo.

Kateus paljastaa

Kateus voi kieliä toteutumattomasta unelmasta. Mieti, mistä tunne kertoo.

  1. Oivalla syy. Kateus paljastaa, mitä elämästäsi puuttuu. Laihtuneessa ystävässä ei välttämättä herätä kateutta hänen uudennäköinen kroppansa, vaan se, että hän on tyytyväinen itseensä. Etkö sinä ole? Miksi?
  2. Puhu kateudesta. Jos suhteenne ystäväsi kanssa on kyllin hyväntahtoinen, puhu hänen kanssaan kateudestasi. Kysy, kuinka hän onnistui tavoitteessaan. Kaikkien kanssa tämä ei onnistu. Varaudu siihen, ettei ystävä halua jakaa onnistumisen reseptiään.
  3. Etene hitaasti. Ryhdy toimiin unelmasi saavuttamiseksi. Aloita pienistä tavoitteista. Muutos voi olla esimerkiksi portaiden käyttö hissin sijaan tai parannus lautasella. Tyytyväisyys itseen kasvaa aina, kun onnistut.
  4. Nuku. Muutos tarvitsee ylimääräistä energiaa. Pelkästään sillä, että nukut riittävästi, edistät unelmasi toteutumista.
Julkaistu: 10.10.2018
Kommentoi »