Kaakaon verenpainevaikutukset perustuvat todennäköisesti sen sisältämiin flavanoleihin, jotka voivat muodostaa verisuonien seinämiä rentouttavaa typpioksidia. Flavanolit myös vähentävät vapaiden happiradikaalien haitallisia vaikutuksia kehossa.
Tulokset perustuvat kahdenkymmenen lyhyen kaakaotutkimuksen yhteisanalyysiin, johon kelpuutettiin 20 tutkimusta. Tutkimukset kestivät 2–8 viikkoa, ja niissä 860 osallistujaa nautti 3–100 grammaa tummaa suklaata tai kaakaojauhetta päivittäin. Annokset sisälsivät 30–1 000 mg flavanoleja.
Kaakaon verenpainevaikutukset ovat hyvinkin mahdollisia, mutta niitä olisi hyvä selvittää vielä pitemmissä tutkimuksissa, jotta teho varmistuu. Kaikista suklaista terveyshyötyjä ei joka tapauksessa saa, sillä kauppojen suklaissa flavanoleja on yleensä niukasti. Suuri osa niistä tuhoutuu, kun kaakaosta jalostetaan makeampaa. Suklaissa on myös paljon sokeria ja maitoa ja siksi ne voivat edistää lihomista ja siihen liittyviä terveyshaittoja.
Katsauksen tekivät arvostetun Cochrane-tutkijaverkoston tutkijat.
Uutispalvelu Duodecim
Lähde:
Cochrane Database of Systematic Reviews 2012
Copyright Duodecim 2012