Terve.fi

Lasiaissamentumat

Lasiaissamentumat
Ikääntyneet ihmiset havaitsevat usein näkökent
Julkaistu: 27.11.2008

Ikääntyneet ihmiset havaitsevat usein näkökentässään liikkuvia satunnaisia pisteitä tai hyttystanssiksi kutsuttuja läpinäkymättömiä hiukkasia, etenkin katsellessaan kirjan sivua, tietokoneen näyttöruutua tai kiinteää valaistua taustaa. Nämä lasiaissamentumat ovat pieniä soluista ja hyytelöstä koostuvia hiukkasia lasiaisontelossa, jonka kirkas hyytelömäinen lasiainen täyttää. Itse asiassa tällöin nähdään näiden pienten hiukkasten aikaansaamat varjot verkkokalvolla. Joissakin tapauksissa lasiainen saattaa irrota verkkokalvosta, jolloin lasiaissamentumien määrä lisääntyy. Tätä tilaa kutstutaan posterioriseksi lasiaisen irtaumaksi.

Noin 25 %:lla ihmisistä ilmenee lasiaisen irtaumaa ja lasiaissamentumia 60 ikävuoteen mennessä ja 65 %:lla 65 ikävuoteen mennessä. Lasiaissamentumia ilmenee muita useammin likitaitteisilla ja kaihileikatuilla henkilöillä. Ilmiö aiheuttaa vain vähäistä kiusaa ja häviää usein itsestään. Jos ilmiö ilmaantuu äkillisesti, silmälääkäriin kannattaa hakeutua. Tietyt silmäsairaudet tai silmävammat voivat aiheuttaa tämän ilmiön. Lasiaissamentumat voivat aiheutua myös pienistä veripisaroista, jotka ovat peräisin verkkokalvon pienistä verenvuodoista. Joskus lasiaissamentuminen ilmaantuminen on verkkokalvon repeämän oire, joka vaatii tutkimuksen (katso ”Verkkokalvon repeämä ja irtauma”).

Kun lasiaissamentumat on tarkastettu ja todettu harmittomiksi, jatkossa voi tapahtua kolme asiaa: Lasiaissamentuma saattaa hävitä itsestään hajoamalla tai asettumalla paikalleen, se voi muuttua ajan mukana huomaamattomammaksi tai sitten se pysyy ennallaan ja muuttuu kiusalliseksi. Lasiaissamentumia voidaan periaatteessa poistaa, mutta kirurgiaan liittyvät riskit ovat suurempia kuin lasiaissamentumista itsestään aiheutuvat. Jos lasiaissamentumat kiusaavat häiritsemällä keskeistä näköä, silmien liikuttelu pysty- tai vaakasuunnassa voi saada ne siirtymään, tuoden ainakin tilapäistä helpotusta.

Copyright © 2008 by President and Fellows, Harvard College. All rights reserved.

Artikkelin sisältö vastaa yhdysvaltalaista hoitokäytäntöä

2 kommenttia