Sairaudet

Laservaalennuksella hurmaava hymy

Laservaalennus on nopea tapa saada vaaleammat hampaat. Ikä ja elintavat vaikuttavat lopputulokseen.

Teksti Jaana Vainio
Kuvat Thomas Broumand
11.8.2009

Hampaiden valkaiseminen oli helsinkiläiselle Sini Roposelle, 26, uusi kokemus, eikä hän ollut myöskään käyttänyt kotona valkaisevia tuotteita. Toimenpide kuitenkin kiinnosti, ja Sini suhtautui siihen avoimin mielin.– Odotin innokkaasti valkaisua ja kävin sitä ennen lukemassa nettisivuilta aiheesta. Eniten kiinnosti se, olisiko toimenpide kivulias. Sitä jännitin hieman etukäteen.Laservaalennuksen tehnyt hammashoitaja Viveca Leppikangas Hollywood Smilesta kävi hoidon kulun läpi kohta kohdalta etukäteen ja kartoitti lähtötilanteen. Näin hän selvitti, kuinka vaaleita hampaita oli mahdollista tavoitella.– Hampaiden väriin vaikuttavat muun muassa ikä ja elintavat. Sinin hampaat olivat jo valmiiksi melko vaaleat, eli pystyimme tavoittelemaan vaaleinta lopputulosta, joka tässä tapauksessa tarkoitti noin viiden asteen muutosta.

Nopea toimenpide 

Ensimmäiseksi Viveca rasvasi Sinin huulet, sillä suun avaajan takia varsinkin suupielet joutuivat koville. Tämän jälkeen hän levitti ikenille suojaksi löysän geelin, joka kovetettiin UV-valolla. Sini sai myös päänsä alle tyynyn, jotta asento olisi mukavampi. Kun Sini sai vielä aurinkolasit silmille, vaalennus voi alkaa.– Levitin hampaille hymyn leveydeltä aineen, jota käsittelin laserilla minuutin verran ensin ylähampaissa ja sitten alahampaissa. Tämän jälkeen pidin muutaman minuutin tauon. Tein toimenpiteen kolme kertaa, minkä jälkeen vaihdoin ainetta ja käytin laseria taas kolme kertaa. Sen jälkeen laitoin fluoriaineen, Viveca kertoo.Laservaalennuksen etuja tavalliseen verrattuna on se, että menetelmä mahdollistaa tehokkaan vaalennuksen pienellä energiamäärällä. Tällöin hoitoaika on lyhyempi, jolloin vältetään hampaiden kuumentuminen, joka saattaa johtaa ikäviin vihlomisoireisiin. Myös laserin hoitotulos on parempi kuin muilla valkaisumenetelmillä.Sinin mukaan kaikki oli ohi yllättävän nopeasti, vaikka alussa vaikutti siltä, että edessä on pitkät 60 minuuttia. Asiaa auttoivat taustalla soinut radio ja suun avaaja, jonka ansiosta suu pysyi rentona.– Yllätyin iloisesti, sillä toimenpide ei ollut kivulias eikä hampaita vihlonut sen aikana. Ikävin osuus oli aineen puhdistus puolivälissä, sillä siitä tuli mieleen normaali hammaslääkärissä käynti. Illalla hampaita vihloi välillä, kun olin syönyt, sillä ruoka taisi olla liian lämmintä. Särkylääke onneksi auttoi asiaan.

Tasainen lopputulos 

Hyvän lähtötilanteen takia muutos ei ollut heti silmiinpistävä tai ainakaan aivan mainoksessa olleiden helmihampaiden kaltainen. Hampaiden väri kuitenkin tasoittui ja vaaleni, mikä oli tarkoituskin.– Kotiin tullessani avopuolisoni kommentoi heti, että sehän toimi. Huomasin kyllä itsekin eron. Olen ollut tyytyväinen senkin takia, että hampaat tuntuvat jotenkin puhtaammilta koko ajan. Toki olen pessytkin niitä useammin ja katsonut mitä syön, jotta valkoisempi väri säilyisi pidempään, Sini kertoo.

Jokaisella on mahdollisuus saada kaunis hammasrivistö laminaateilla 

Posliinisilla hammaslaminaateilla voidaan korjata hampaiden pituutta ja leveyttä sulkemalla hampaiden välissä olevia rakoja. Niillä voidaan myös tuoda hammasta enemmän ulos rivistöstä ja muuttaa hampaiden väriä.

Luonnollisin lopputulos saadaan, kun laminaatteja tehdään parillinen määrä.

Materiaalina laminaateissa käytetään lähinnä lasikeramiaa tai maasälpäposliinia tai näiden yhdistelmiä.

Laminaatteja varten tarvitaan yleensä 2–3 hoitokäyntiä. Hammaslaminaatit ovat peruuttamaton toimenpide, vaikka hammasta ei olisi jouduttu hiomaan.

Hinta vaihtelee työn vaikeustason mukaan 400–600 euroa kappale.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi