Terve.fi

Lapsuuden infektiot saattavat pienentää leukemian riskiä

Lapsuuden infektiot saattavat pienentää leukemian riskiä
Ranskalaistutkijat ovat löytäneet lisää viitteitä lapsuuden infektiotautien leukemiaa ehkäisevästä vaikutuksesta. Leukemian syntyyn vaikuttavat perinnölliset tekijät, mutta nyt saatujen ja aikaisempien tulosten perusteella taudin puhkeaminen riippuu myös ulkoisista tekijöistä.
Julkaistu 27.10.2010

Tutkimuksessa kansallisista rekistereistä poimittiin tietoja 634 lapsesta, jotka sairastivat akuuttia lymfoblastileukemiaa, ja 86 akuuttia myelooista leukemiaa sairastavasta. Heitä verrattiin 1 494 terveeseen, samanikäiseen verrokkiin. Rekisteritietoja täydennettiin osallistujien äitien haastatteluilla.

Lymfoblastileukemiaa todettiin jonkin verran vähemmän lapsilla, jotka olivat sairastaneet toistuvia infektiotauteja, astmaa tai allergista ihottumaa tai oleskelleet maatilalla varhaislapsuudessa.

Myös päiväkotihoito alle vuoden ikäisenä sekä pitkä imetys liittyivät pienempään riskiin, mutta niiden osalta yhteydet olivat epäselviä. Päiväkotihoito on tosin yhdistetty riskin pienentymiseen aikaisemmissa tutkimuksissa.

Leukemia on lasten yleisin syöpä. Suomessa siihen sairastuu noin 50 lasta vuosittain.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2010Lue lisää:

Lääkärikirja: AstmaLääkärikirja: LeukemiaArtikkeli: Onko olemassa hyvänlaatuista syöpää?Kysy asiantuntijalta: Lapsen turvonneet imusolmukkeet

Arkistosta poimittua:

Kommentoi »