Terve.fi

Lapsettomuutta voidaan hoitaa

Lapsettomuutta voidaan hoitaa
Lapsettomuudesta puhutaan silloin, kun raskaus ei ole lähtenyt alkuun vuoden yrittämisen jälkeen.
Julkaistu: 27.9.2006
Lapsettomuus voi olla primaarista, tarkoittaen että henkilöllä ei ole yhtään aikaisempaa raskautta, tai sekundaarista, tarkoittaen että henkilöllä on aikaisempi/aikaisempia raskauksia tai synnytyksiä, mutta uusi raskaus ei ala.
Tutkimusten mukaan noin joka viides hedelmällisessä iässä oleva pariskunta kärsii tai on kärsinyt lapsettomuudesta, joten tämän ongelman kanssa tuskaileva pariskunta löytää usein muitakin saman ongelman kanssa eläviä lähipiiristään. Ongelma on hyvin henkilökohtainen, mutta siitä puhuminen ainakin tietyille ihmisille helpottaa tilannetta. Myös Internetin erilaiset keskustelupalstat auttavat, mutta ongelmana on hoitoon ja lääkitykseen liittyvä väärän tiedon leviäminen, kun ei-ammatti-ihmiset antavat niihin liittyviä ohjeita.

Milloin tutkimuksiin?

Vuoden yrittämisen jälkeen kannattaa hakeutua lapsettomuuden hoitoon perehtyneen lääkärin vastaanotolle. Tietyissä tapauksissa on syytä hakeutua jo aiemminkin, esim. jos kuukautiskierto on hyvin epäsäännöllinen, on sairastanut aiemmin pahan lantion alueen tulehduksen tai ikää on yli 35 vuotta. Tutkimuksiin voi hakeutua joko oman gynekologin lähettämänä tai ilmankin lähetettä suoraan lapsettomuuden tutkimiseen ja hoitoon perehtyneeseen klinikkaan.

Lapsettomuuden syyt ja hoito

Lapsettomuuden syy on 30 prosentissa tapauksista naisessa, 30 prosentissa miehessä, 30 prosentissa syytä on molemmissa ja 10 prosenttia on selittämättömiä.
Yleisimmät lapsettomuutta aiheuttavat tekijät ovat lievät hormonihäiriöt, munatorviperäiset syyt, endometrioosi tai miehestä johtuvat syyt. Miehestä johtuva syy on useimmiten siittiöiden vähyys, huono liikkuvuus ja vähäinen normaalimuotoisten siittiöiden osuus. Usein nämä esiintyvät yhdessä.
Onneksi nykyisin on mahdollista hoitaa mistä syystä tahansa johtuvaa lapsettomuutta. Helpoimmin hoidettavia ovat lievät hormonihäiriöt, joissa raskaus alkaa käytännössä aina pienen lääkityksen jälkeen. Lievissä miehestä johtuvissa tapauksissa hoitona voidaan käyttää kohdunsisäistä inseminaatiota, mikä tarkoittaa sitä, että juuri ennen munasolun irtoamista siemennesteestä pestään hyvät siittiöt erilleen ja ruiskutetaan kohtuonteloon. Raskauksia alkaa tällä menetelmällä 10-15 prosentille yrityskertaa kohti.
Kirurginen hoito eli vatsaontelon tähystyksessä tehtävä munatorvien aukaisu tulee kyseeseen, mikäli munatorvitilanne ei ole paha. Myös endometrioosipesäkkeitä voidaan polttaa vatsaontelotähystyksen yhteydessä.
Tehokkain hoitomuoto on koeputkihedelmöitys. Koeputkihedelmöityksessä raskauksia alkaa parhaissa tapauksissa yli 40 prosentille potilaista yrityskertaa kohti. Sitä voidaan käyttää hoitomuotona lähes kaikista syistä johtuvassa lapsettomuudessa. Tähän hoitomuotoon liittyy myös mikrohedelmöitys vaikeassa, miehestä johtuvassa lapsettomuuden hoidossa sekä IVM eli in vitro maturatio, mikä tarkoittaa epäkypsien munasolujen kypsytystä maljoilla. Tällöin ei koeputkihedelmöityksen yhteydessä tarvita kuin pieni hormonihoito.

Minne hoitoon?

Julkisella puolella keskussairaalat tekevät alkututkimukset ja lähettävät hoitoon yliopistollisiin keskussairaaloihin, joihin on kuitenkin pitkät jonot. Monet kokevat ongelmaksi myös jatkuvan lääkärin vaihtumisen. Yksityisellä puolella on joillakin klinikoilla mahdollisuus olla saman lääkärin hoidossa jatkuvasti. Mahdollisuus voi olla myös omahoitajaan, jolloin potilas tietää aina kenen puoleen kääntyä ja keneltä kysyä.
Tutkimusten ja hoitojen hinnat ovat julkisella puolella halvemmat, mutta pitkän jonotusajan vuoksi ongelma voi vaikeutua fyysisesti ja psyykkisesti tilanne on raskas. Yksityisellä puolella Kela korvaa osan hoitojen hinnasta. Lopulliseen hintaan vaikuttavat myös kyseisen hoitopaikan raskaustulokset; halvempi hoidon hinta voi lopulta olla kallein, kun hoitoja lääkkeineen joudutaan uusimaan. Yksityisellä lapsettomuuden tutkimiseen ja hoitoon perehtyneellä klinikalla syy voidaan selvittää yhden-kahden kuukautiskierron aikana ja sen jälkeen päästän ripeästi hoitoon.
Parhaan avun saa paikoissa, joissa on käytössä kaikki hoitomuodot ja ammattitaitoinen, lapsettomuuden hoitoon perehtynyt henkilökunta. Tärkeä on myös mahdollisuus henkiseen tukeen ennen ja jälkeen hoitojen sekä niiden aikana.
Kommentoi »