
Laktoosi-intolerantti voi sietää maitoa
Suurimmalle osalle laktoosi-intoleranteista ei aiheudu oireita aterian yhteydessä nautitusta lasillisesta tavallista maitoa, jossa on laktoosia 10-12 g.
Laaja meta-analyysi selvitti maidon, maitotuotteiden tai laktoosin käytöstä aiheutuvia oireita ja niiden voimakkuutta laktoosi-intoleranteilla verrattuna oireisiin maitoa tai laktoosia sisältämättömän aterian jälkeen. Tutkimuksissa aterian yhteydessä saatu laktoosiannos oli 7-25 grammaa.
Tutkimuksissa selvitettiin aterian jälkeisen turvotuksen, kivun ja ripulin voimakkuutta sekä ripulin ja suolen toiminnan useutta. Ripulia esiintyi laktoosin nauttimisen jälkeen laktoosi-intoleranteilla useammin kuin ei laktoosia sisältävän aterian jälkeen, mutta sen voimakkuudessa ei ollut suurta eroa. Suuri osa vatsavaivoista aiheutui muusta kuin laktoosista. Tutkimuksen perusteella suurin osa laktoosi-intoleranteista voi nauttia lasillisen tavallista maitoa aterian yhteydessä.