Terve.fi

Laihtuminen ehkäisee kihtiä

Laihtuminen ehkäisee kihtiä
Lihavuuden ja painonnousun vaikutusta kihdin riskiin ei ole juuri tutkittu. Toisaalta kohonnutta verenpainetta ja verenpaineen hoidossa käytettävien virtsaneritystä lisäävien diureettien käyttöä on pidetty kihdin riskitekijöinä. Yhdysvaltalaisessa seurantatutkimuksessa on selvitetty yhteyttä lihavuuden, painonmuutosten, kohonneen verenpaineen ja diureettien käytön sekä kihdin välillä.
Julkaistu: 28.6.2006

Tutkimukseen osallistui yli 47 000 miestä, joilla ei ollut tutkimuksen alkaessa todettu kihtiä.

Kahdentoista vuoden seuranta-aikana 730 miehellä todettiin kihti. Normaalipainoisiin (painoindeksi 21 – 23 kg/m²) verrattuna lihavien (25 – 30 kg/m²) miesten kihdin riski oli kaksinkertainen, merkittävästi lihavien (30 – 35 kg/m²) yli kaksinkertainen ja vaikeasti lihavien (yli 35 kg/m²) miesten kolminkertainen. Painonsa 21-vuotissyntymäpäivästään asti säilyttäneisiin verrattuna yli 13,5 kiloa lihoneiden riski oli kaksinkertainen. Sen sijaan vähintään 4,5 kiloa laihtuneiden miesten riski oli painonsa säilyttäneisiin verrattuna yli kolmanneksen pienempi. Myös kohonnut verenpaine näytti kohottavan kihdin riskin yli kaksinkertaiseksi ja diureettien käyttö lähes kaksinkertaiseksi. Näyttää siltä, että lihavuus ja painonnousu ovat merkittävimmät itsenäiset kihdin riskitekijät miehillä, mutta myös kohonnut verenpaine ja diureettien käyttö näyttävät olevan itsenäisiä riskitekijöitä.

Kihti on virtsahapon suolan, uraatin, aineenvaihdunnan häiriö, jossa veren uraattipitoisuus on kohonnut. Tyypillinen oire on hyvin kivulias yksittäisen nivelen äkillinen tulehdus. Useimmiten tulehtuva nivel on isonvarpaan tyvinivel. Muina oireina esiintyy mm. pitkäaikaista niveltulehdusta, munuaisvaivoja sekä virtsakiviä. Kihtiä esiintyy eniten aikuisilla miehillä. Kihtikohtaus kestää tyypillisimmillään muutaman päivän, minkä jälkeen nivel saattaa olla täysin oireeton. Kihti voi kehittyä kahdella tavalla. Uraattia voi syntyä elimistössä liikaa tai sitä erittyy liian vähän pois elimistöstä. Kihti voi olla synnynnäinen tai hankittu. Monet lääkkeet voivat lisäksi aiheuttaa uraattipitoisuuden kasvua. Alkoholi vaikuttaa sekä uraatin tuotantoa lisäämällä että vähentämällä sen eritystä. Uraatti on aine, jonka liukoisuus elimistössä vaihtelee. Jos uraatin pitoisuus kudoksissa nousee riittävän korkeaksi, se voi kiteytyä, mikä aiheuttaa kihdin oireet. Suurin vaara on niissä kehon osissa, joiden lämpötila on alhaisin, kuten juuri varpaiden nivelissä. Kihtiä hoidetaan ruokavaliolla ja uraatin pitoisuutta vähentävällä lääkityksellä.

Kommentoi »