Kauneus ja Terveys

Lähetyssaarnaajasta sidontaleikkeihin - uusi seksi on monipuolista

Lähetyssaarnaajasta sidontaleikkeihin - uusi seksi on monipuolista
Suomalaisten yhdyntöjen puutteesta on puhuttu jo paljon. Yhdyntöjä on vähemmän, mutta harrastamme entistä monipuolisempaa seksiä.
Julkaistu: 21.7.2017

Seksiin kuuluu nykyään peppuseksiä, suuseksiä ja käsillä tyydyttämistä paljon enemmän kuin ennen. Monipuolisinta seksiä harrastavat 25­–34-vuotiaat.

Kun 1992 anaaliyhdyntää oli kokeillut 30 prosenttia 25–34-vuotiaista, vuonna 2015 anaaliyhdyntää oli kokeillut yli puolet samasta ikäryhmästä sekä 35–54-vuotiaista. Puolet peppuseksiä kerran kokeilleista ei tosin kokeile sitä uudestaan.

Tiedot selviävät FINSEX-tutkimuksesta, mutta tutkimus ei kerro, miksi peppuseksi jää kertakokeiluksi.

Suurin osa harrastaa suuseksiä

Suuseksikin on yleistynyt. Kaksi kolmesta 18–44-vuotiaasta on antanut seksikumppanilleen suuseksiä ainakin silloin tällöin. Myös 45–74-vuotiaat parit harrastavat suuseksiä 2010-luvulla enemmän kuin harrastivat 1990-luvulla.

45–54-vuotiaistakin suuseksiä harrastaa ainakin silloin tällöin 60 prosenttia.

Sidontaleikkejä oli kokeillut vuonna 2015 miehistä 16 prosenttia ja naisista 13 prosenttia, kun vuonna 1999 prosentit olivat 8 ja 7. Alle 35-vuotiaista sidontaleikkejä on kokeillut neljäsosa ja sm-leikkejä 7 prosenttia.

Miehet ovat aktiivisempia

Sama trendi näkyy käsillä tyydyttämisessä. Yli puolet 25–54-vuotiaista miehistä ja 18–44-vuotiaista naisista tyydyttää kumppaniaan käsin.

Suu- ja käsiseksi kuitenkin vähenevät, kun ihmiset vanhenevat. 1990-luvulla yli puolet 40-vuotiaista miehistä tyydytti kumppaniaan käsin, mutta 20 vuotta myöhemmin saman sukupolven miehistä käsiseksiä antoi 40 prosenttia. Naisilla pudotus oli 40 prosentista 20 prosenttiin.

– Kumppanin käsin tyydyttämistä tehtiin siis harvemmin pitkään kestäneissä suhteissa, vaikka tapa olisikin opittu ja se olisi ollut käytössä nuorempana, tulkitsee tutkimusprofessori Osmo Kontula Väestöliitosta.

Suu- ja käsiseksi on myös melko vastavuoroista. Tosin miehet antavat molempia kumppanilleen jonkin verran enemmän kuin naiset.

Ei pelkkää lähetyssaarnaajaa

Samalla kun muu seksi on lisääntynyt, yhdynnät ovat vähentyneet. Tosin aiempaa useampi pari kokeilee yhdynnässä ainakin kahta asentoa.

1970-luvulla ylivoimaisesti yleisin ja monilla ainoa yhdyntäasento oli asento, jossa mies on päällä. 80 prosentissa yhdynnöistä pari rakasteli mies päällä, eikä mitenkään muuten.

Nykyään suurin osa eri-ikäisistä pareista on yhdynnässä ainakin kahdessa eri asennossa yhdellä rakastelukerralla. Näin on varsinkin 25–34-vuotiaiden ikäryhmässä. Hieman yli viidesosa rakasteli heistä viimeisessä yhdynnässään vain mies päällä.

Tutkimuksessa mies päällä –asennot niputetaan yhdeksi asennoksi.

Kommentoi »