Lääkkeiden ja luontaistuotteiden yhteisvaikutukset
Luontaistuotteita pidetään usein vaihtoehtoisena lääketieteenä, mutta todellisuudessa kyse ei ole keskenään kilpailevista vaihtoehdoista, vaan monet käyttävät luontaistuotteita ja lääkkeitä yhdessä.
Aikaisemmin tänä vuonna American Academy of Family Physician -järjestönaikakauslehti American Family Physician julkaisi katsauksen lääkkeiden,luontaistuotteiden ja ravintolisien välisistä yhteisvaikutuksista.Tässä artikkelin pääkohtia:
1. Varfariinilla näyttäisi olevan yhteisvaikutuksia lähes kaikenmahdollisen kanssa: karpalomehun, kalaöljyn, valkosipulin, gingkobiloban eli neidonhiuspuu-uutteen, ginsengin, mäkikuisman jaE-vitamiinin. Näyttö näistä yhteisvaikutuksista rajoittuu kuitenkinvain muutamaan harvaan tapausselostukseen. Karpalomehun, valkosipulin,gingko biloban ja E-vitamiinin osalta kliinisten kokeiden tulokset ovatosoittaneet, ettei yhteisvaikutuksista juuri tarvitse huolestua. Itsevarfariini on hankala lääke, joka vaatii huolellista verenhyytymisarvojen seurantaa, joten lääkärit ovat ymmärrettävästihuolissaan, mikäli potilaalla on havaittavissa vähäisimpiäkin merkkejäverenvuodoille altistavasta veren hyytymisen vähenemisestä.
2. Mäkikuisma saattaa olla luontaistuotepuolen suurin ongelmienaiheuttaja. Sydänpotilaiden on oltava varuillaan. Mäkikuisma nimittäinlaskee verapamiilin (kalsiumkanavan salpaaja) ja kolesterolia alentavien statiinien pitoisuuksia veressä. Mäkikuismaa käytetääntavallisesti masennuksen hoitoon, koska sen ajatellaan kohottavanaivojen serotoniinipitoisuutta. Jos sen kanssa käytetään fluoksetiinintapaisia masennuslääkkeitä, potilaalle voi kehittyä aivojenserotoniinimyrsky, jota kutsutaan serotoniinioireyhtymäksi.
3. Gingko bilobakin, jota monet käyttävät toivoen sen ehkäisevänAlzheimerin tautia, saattaa kohottaa verenvuotoriskiä. Sillä onsamanlaisia veren hyytymistä vähentäviä ominaisuuksia kuin aspiriinillaja muilla ei-steroidisilla tulehduskipulääkkeillä (NSAID).
4. Ravintolisien käytöstä on aina kerrottava lääkärille. Monissakyselyissä on havaittu, että yli puolet kaikista sekä reseptilääkkeitäettä ravintolisiä käyttävistä potilaista ei kerro lääkärilleenravintolisistä. Jotkut potilaat saattavat kokea tilanteen noloksi.Toiset saattavat puolestaan olla haluttomia kertomaan asiastalääkärilleen uskoessaan tämän suhtautuvan ravintolisiin epäilevästi.American Family Physician -lehden mukaan lääkärien on suoraviivaisestikysyttävä potilaalta suoraan vitamiinivalmisteiden, ravintolisien,erikoisteevalmisteiden ja kasvien alkoholiuutteiden käytöstä. Potilaatpuolestaan voisivat olla avoimempia kertomalla totuuden.
Copyright © 2008 by President and Fellows, Harvard College. All rights reserved.
Artikkelin sisältö vastaa yhdysvaltalaista hoitokäytäntöä.
Lisätietoja:Lääkärikirja: Alzheimer – Poliklinikka.fi Lääkärikirja: Kolesteroli – Poliklinikka.fi Lääkärikirja: Masennus – Poliklinikka.fi