Oireettomana hiivatulehdusta ei tarvitse hoitaa, mutta oireilevana sen hoito on helppo toteuttaa. Markkinoilla on useita erilaisia hiivatulehduksen hoitoon käytettäviä valmisteita. Ne ovat joko vuorokauden kestäviä tablettihoitoja tai emättimeen asetettavia puikkoja, joita käytetään 1-3 vuorokauden ajan.
Eräs Helistimen Verkkolääkärit-osioon kysymyksen jättänyt nainen ei kuitenkaan uskaltanut aloittaa itsehoitotuotteiden käyttöä, sillä hän kertoi olevansa raskauden viimeisellä kolmanneksella.
”Raskauteni on edennyt viikolle 27 ja nyt epäilen antibioottikuurin aiheuttamaa hiivatulehdusta, sillä klitoriksen ympäristö kutiaa ja mieheni sanoi siellä näkyvän jotain valkoista. Emättimeen asti kutina ei ole edennyt. Voinko käyttää itsehoitovalmisteita (Canesten voide tms) ilman lääkärissä käyntiä.”
Kysymykseen tarttui Helistimen asiantuntijoista farmaseutti Mari Kataja. Hänen mukaansa esteitä itsehoidolle ei ole, mutta mikäli on epävarma oireista, olisi parasta silti hakeutua lääkärin vastaanotolle.
”Mikäli sinulla on aikaisemmin todettu hiivatulehdus ja tunnistat oireet samanlaiseksi, voit käyttää ilman reseptiä saatavia paikallishoitovalmisteita ohjeen mukaan. Mikäli olet epävarma oireista, on etenkin raskausaikana varmin ottaa yhteyttä lääkäriin.”
Farmaseutti Mari Kataja kuitenkin huomauttaa, ettei raskauden aikana kannata käyttää yhdistelmähoitoon kuuluvaa puikkoa, ja että myös miehen tulisi aloittaa hoito, mikäli hänellä ilmenee hiivasienen kaltaisia oireita.
”Yhdistelmähoito, jossa on mukana sekä voide että emättimeen laitettavat puikot on hyvä vaihtoehto hiivatulehduksen hoitoon. Raskauden aikana ei kuitenkaan kannata käyttää asetinta, vaan annostella puikot sormin emättimeen. Mikäli oireet eivät helpota, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin. Mikäli miehellä on ollut samanlaisia oireita, tulisi myös hänen aloittaa lääkitys (hiivasienivoide).”
Lue koko kysymys ja asiantuntijan vastaus tästä.