Terve.fi

Kypärä päähän! Lapset suojattava pyörien päällä

Kypärä päähän! Lapset suojattava pyörien päällä

Joka kymmenes vammoista kohdistui päähän, ja yllättävää kyllä iso osa niistä oli seurausta potkulautailusta. Lue lisää.
Mainos

Lasten tapaturmien ehkäisylle omistautunut järjestö, Safe Kids Worldwide, selvitti, miten paljon erilaisilla pyörävehkeillä liikkuvat lapset vammautuvat ja miten vammoja perheissä yritetään ehkäistä.

Liikkuminen polkupyörillä, potkulaudoilla, rullaluistimilla tai rullalaudoilla vie USA:ssa ensiapuun 50 lasta joka tunti. Joka kymmenes vammoista kohdistui päähän, ja yllättävää kyllä iso osa niistä oli seurausta potkulautailusta. Osa päävammoista oli vakavia. Yleisimpiä olivat kuitenkin murtumat olkapäissä tai käsissä.

Noin kymmenen viime vuoden aikana tosin polkupyöräilyyn liittyneet vammat olivat vähentyneet lähes kolmanneksella, mutta vastaavasti potkulautailussa syntyneet lisääntyneet roimasti.

5–14-vuotiaiden lasten suojavälineiden käyttöä kysyttiin 1 600 perheen vanhemmilta. Noin 40 prosenttia vanhemmista ilmoitti, ettei heidän lapsensa käyttänyt aina kypärää. Jos vanhemmat itse pyöräilivät kypärä päässään, heidän lapsillaan oli myös yleensä kypärä.

Erikoisen yleistä kypärättömyys oli potkulautailevilla lapsilla. Moni vanhemmista oli myös huomannut lapsen ottavan kypärän pois, kun silmä välttää.

Syinä, miksi lapset eivät tarvitse kypärää vanhemmat esittivät yleisimmin ulkoilualueen turvallisuuden tai lapsen taitavuuden. Osa ei katsonut kypärän olevan ollenkaan tarpeellinen. Kypärät eivät myöskään olleet mukavia, eivätkä muutkaan lapset niitä käyttäneet. Sitä paitsi kypärä ei ole lasten mielestä cool.

Selvitys antaa myös ohjeita turvallisuuden parantamiseksi pyörien päällä. Kypärän pitäisi olla itsestään selvyys. Se on paras turva päävammoja ja kuolemaa vastaan. Polkupyörällä liikkuville lapsille pitää myös opettaa liikennesääntöjä. Potkulautailija, luistelija tai rullalautailija hyötyisi myös polvi- ja kyynärsuojista eikä rannesuojakaan ole pahaksi.

Lähde: Safe Kids Worldwide, May 2017

Lue lisää:

Kypärä päähän pyöräilijä!

Julkaistu: 22.5.2017