Terve.fi

Kuulokoje on haluttu älylaite

Kuulokoje on haluttu älylaite
Nykyaikainen kuulokoje on todellisuudessa älylaite, jossa voi olla jopa internet-yhteys. Lue lisää.
Julkaistu 4.3.2017

Moni suomalainen kuvittelee, että kuulokoje on iso mötikkä, joka joko välittää äänen käyttäjälleen liian kovaa tai liian hiljaa, kuulokojeita valmistavan Oticonin tutkimus paljastaa. Nykyaikainen kuulokoje on todellisuudessa älylaite, jossa voi olla jopa internet-yhteys.

Kuulokoje on huonokuuloiselle arkielämän pelastus. Sen tavoitteena on hyödyntää jäljellä olevaa kuuloa ja helpottaa arjessa selviytymistä. Vielä vähän aikaa sitten kuulokojeita pidettiin noloina, mutta nykyisin 80 prosenttia suomalaisista kertoo, ettei häpeäisi kuulokojeen käyttöä. Eniten häpeää kokisivat nuoret aikuiset, kun taas senioreista peräti 90 prosenttia helpottuisi saadessaan kuulokojeen.

Häpeään ei olekaan aihetta. Moni suomalainen pitää kuulokojetta silmälaseihin verrattavana apuvälineenä. Ei kuulokoje toisaalta ole enää entisenlainen möhkälekään.

– Suomalaiset tietävät, että kuulokojeet ovat nykyisin high tech -tuotteita. Nyt kuulokojeet voivat ilmoittaa vaikkapa sähköpostin saapumisesta, Oticonin toimitusjohtaja Pekka Huhtinen kertoo.

Vaikka kuulokojeiden kehitys on päätä huimaavaa, ei kuulokoje tee käyttäjästään normaalikuuloista. Moni kailottaakin viestinsä kuulokojeen käyttäjälle kovaa, vaikka normaali puheääni riittää mainiosti.

Nuori ikäpolvi käyttää muita todennäköisemmin kuulokojeen käyttäjän kanssa yksinkertaisia lauseita. Kuulonalenema ei kuitenkaan vaikuta älyyn, mistä kertoo myös se, että yli 66-vuotiaiden keskuudessa 70 prosenttia kokisi itsensä edistykselliseksi kuulokojeen kanssa.

Maailmalla vietetään kansainvälistä kuulopäivää perjantaina 3.3.

Lue lisäksi:

Kommentoi »