Terve.fi

Kuukautiset voivat kesyyntyä kupilla

Kuukautiset voivat kesyyntyä kupilla
Julkaistu: 16.10.2012

Kuukautiset ja kuukautissuojien kanssa sohlaaminen saattavat rassata naisen arkea – tiedän sen omasta kokemuksesta. Mutta valittaakaan ei oikein voi, kun tietää, että ennen vanhaan naiset pesivät piilossa kohmeisin sormin verisiä rättejä.

Olisin epärehellinen, jos hehkuttaisin desibelit kaakossa, että kuukuppi eli kuukautiskuppi olisi pelastanut minut kuukautisten vaivoilta. Aivan näin vahvoja sanoja en käyttäisi, mutta totta on, että kuppi on tuonut suurta arjenhelpotusta ja mukavuutta kuukautistenaikaiseen arkeeni. Kuukautisten kanssa eläminen on ollut kesympää sen jälkeen, kun olen alkanut käyttää kuppia.Kun olen avannut suuni suositellakseni muillekin kuppia, olen ihmeekseni saanut kuulla, ettei moni nainen ole tiennyt, mistä on kyse. Siksi haluan kertoa kupinkäytöstä tässä.

Mikä kuppi?

Kuukuppi on kuukautiskerääjä, kestävä kuukautissuoja, jota pidetään kuukautisten aikana emättimessä. Näin kertoo Kuukuppikunta.net. Kuppikunta määrittelee itse itsensä epäkaupalliseksi sivustoksi, jonka tarkoituksena on levittää tietämystä kuukautiskupista.

Itse aloin käyttää kuukuppia muutama vuosi sitten. Ehkä suurin syy kuppikiinnostukseeni oli alkujaan ekologisuus. Halusin kuukautissuojan, jota ei tarvitse käytön jälkeen heittää pois.

Kävin apteekissa ostamassa kupin, josta oli saatavilla kahta eri kokoa. Farmaseutin suosituksesta ostin isomman koon, joka ehkä voisi soveltua synnyttäneelle naiselle paremmin.

Opettelin käyttöä rauhassa itsekseni, ja välillä kysyin vinkkejä kavereiltani, jotka käyttävät kuppia.

Alussa kysymyksiä tuli mieleen kukkuroittain: Miten tämä nyt oikein asennetaan paikoilleen? Voiko tämän kanssa käydä vessassa? Kuinka usein kuppi pitää tyhjentää? Voiko sen kanssa harrastaa liikuntaa tavallisesti? Voiko kuppi paikoillaan virtsata ja ulostaa?

Osaan kysymyksistä sain vastauksia ohjeesta, joka tuli kupin mukana. Muistaakseni kävin myös internetissä katsomassa ohjeita. Osa kysymyksistä on kuitenkin saanut omannäköiseni vastauksen vähitellen, oman kupinkäytön myötä.

Paikoilleen

Vinkkejä alkuun pääsemiseen kupin kanssa on varmasti monenlaisia, eikä välttämättä sama kikka toimi jokaisella. Itse olen kuitenkin huomannut, että kupin paikalleenasennuksessa – ja poistamisessa – toimii parhaiten rentous: kun rentouttaa itsensä ja litistää joustavan kupin sormien välissä kokoon, saa kupin sujahtamaan paikoilleen helposti.

Sen verran pitää käsiään liata, että tarkistaa, ettei kuppi jää litistyneenä emättimeen vaan että se on paikoillaan jämäkästi koko kupinsuu auki valmiina pysäyttämään vuodon.

Itselläni tuli mieleen ensi kertaa kuppia paikalleen asentaessa, että ikä, kokemus ja synnyttäneisyys saattoivat ehkä auttaa siinä, ettei käyttöä turhaan jännittänyt ja kupin sai hyvin paikoilleen. Voisin kuitenkin kuvitella, että myös nuori nainen pystyy opettelemaan kupin käyttöä. Kuukuppikunnan sivuilla tosin todetaan, että joidenkin naisten immenkalvo voi olla niin tiukka, ettei kuppia saa sisälle tai sen laittaminen paikoilleen on kivuliasta.

Puhdistamisesta

Vaikka käytän useimmiten kuppia, voi joissain paikoissa tamponien käyttö olla väliaikaisesti mielestäni kätevämpää kuin kupin suosiminen. Jos käsienpesupaikkaa ja kupinpesupaikkaa ei ole wc-pöntön vieressä, voi kupin tyhjentäminen olla hankalaa puuhaa, jossa veritahroiltakaan ei välty. Olen joskus ulkomailla itse käyttänyt mieluummin tamponeja kuin kuppia, jos kupinpesumahdollisuutta ei ole ollut.

Kupin voisi myös pyyhkiä paperilla puhtaaksi, mutta tätä kokeiltuani olen kokenut paremmaksi kunnon huuhtelun silloin, kun se on mahdollista. Olen huuhdellut kuppia onnistuneesti myös wc-pöntön alapesusuihkulla. Kuukuppikunnan sivuilla hoksautetaan, että kupin huuhtelu onnistuu myös, jos kantaa mukanaan vesipulloa tätä tarkoitusta varten.

Välillä kuppia pitää puhdistaa pesunesteellä ja keittämällä. Oman kuppini käyttöohjeissa neuvotaan pesemään happamalla pesunesteellä, ja sopivan pH:n saippuaa olen löytänyt tavallisesta ruokakaupasta. Lisäksi ohjeistetaan desinfioimaan kuppia keittämällä.

Omalla kohdallani on riittänyt kupin keittäminen ennen kuukautisia ja niiden jälkeen. Kuukuppikunnan mukaan hiivatulehduksille alttiiden on syytä desinfioida kuppinsa useammin. Joillakuilla on kupinkeittämistä varten oma kuppikattila ja toiset taas käyttävät desinfiointiin esimerkiksi kiehuvan veden sietävää muovirasiaa. Itse olen keittänyt kuppia pakasterasiassa, joka kestää kiehuvaa vettä. Olen vaihtanut vettä muutaman kerran.

Vessassa käyminen

Joskus itselläni saattaa käydä niin, että pissahädän tunnetta on kupinkäytön aikana enemmän kuin tavallisesti. En pidä tätä kuitenkaan häiritsevänä.

Kupin kanssa on mahdollista myös virtsata ja ilmeisesti ulostaakin, mutta itse pidän usein mukavampana sitä, että otan kupin pois ainakin ennen ulostamista. Joskus käyn kyllä pissalla niin, että kuppi on paikoillaan.

Huolettomuudesta ja tyhjennysväleistä

Yksi kupin parhaita puolia on omasta näkökulmastani ollut huolettomuus. Kun vuoto on niinsanotusti tavallista – ei niagaraa – saattaisi kuppi helposti jopa unohtua paikoilleen. Se ei tunnu emättimessä. Se pysyy paikoillaan hyvin. Sen kanssa voi liikkua mainiosti, esimerkiksi jumpata tai tanssia vaikka minkälaisissa asennoissa. Pyöräileminenkin onnistuu hyvin.Useimmiten kuppi on toiminut minulla mainiosti eikä ohivuotoja ole tullut. Joskus kuukautisten kaikkein vuolaimpina päivinä on kuitenkin käynyt niin, että vuoto on tulvinut kupista yli. Silloin on ollut kyse todella voimakkaasta, vuolaasta vuodosta. Jos nyt huomaan vuodon olevan joskus todella runsasta, joko käyn tyhjentämässä kupin riittävän usein tai ellei tätä mahdollisuutta ole, käytän varmistuksena pikkuhousunsuojaa tai sidettä.

Perussääntönä kupin kanssa on, että tyhjentää pitää noin kaksi kertaa vuorokaudessa. Itse sovellan tyhjennysväliä sen mukaan, kuinka runsasta vuoto kulloinkin on.

Osittaisena lähteenä käytetty Kuukuppikunta-sivustoa.

1 kommentti