Terve.fi

Kupoli luultua enemmän koetuksella


Traumaattiset pään vammat ovat luultua yleisempiä, osoittaa yhdysvaltalaistutkimus. Mayo Clinic:in tutkijoiden soveltaessa uudenlaista menetelmää vammojen havaitsemiseksi he huomasivat kaikkien ikäryhmien ja kummankin sukupuolen saaneen luultua useammin jälkiseuraamuksia aiheuttaneita pään vammoja.
Teksti Marko Pinola

Uutta lähestymistapaa, joka jaotteli pään vammat varmoihin, todennäköisiin ja mahdollisiin tapauksiin, käyttäen jopa 60 prosenttia aikaisemmin tavanomaisiksi luokitelluista pään vammoista olikin luonteeltaan huolestuttavampia. Etenkin lasten ja vanhusten pään kolhut menivät varmojen ja todennäköisten tapausten luokkiin. Tutkijat päättelivät myös miehillä olevan suurempi riski saada traumaattinen pään vamma.Tutkimustavassa otettiin huomioon jo pienikin huimauksen ja pahoinvoinnin oire potilaiden taholta.

Lääketieteen tohtori Allen Brownin mukaan kaikki päähän kohdistuneet vammat ovat lähtökohtaisesti vakavia:

”Jo lieväkin pään vamma voi vaikuttaa tietoisuuteen, ajatteluun ja motorisiin kykyihin. Tarkempi vammojen arviointitapa auttaa merkittävästi vammojen ehkäisyssä, kustannusarvioita laatiessa ja potilaiden hoitosuunnitelmia rakentaessa”.

Ajankohtaiset terveys- ja hyvinvointiuutiset suoraan sähköpostiisi nyt kerran viikossa!

Lähde: mayoclinic.org

Lue lisää:

Muista suojata pääomasi

Näin vältyt vammoilta laskettelurinteessä ja ladulla!

Tajuttomuus

Uutisia päänsärystä

Julkaistu: 17.2.2012