Orgasmin tavoittelusta on joillekin tullut seksin keskeinen päämäärä. Silloin suoritus astuu helposti kuvaan nautinnon sijasta. Seksi muuttuu helposti urheiluksi, jossa maaliin pääseminen on pakko. Pahimmassa tapauksessa nainen voi päätyä "feikkaamaan" eli näyttelemään orgasmin.
Orgasmin saavuttaminen edellyttää useilla naisilla luotettavaa ja turvallista olotilaa, jossa voi "taantua" ja siirtää kaikki estot tieltä. Puutteellinen tekniikka ja huono ruumiintuntemus saattavat olla syynä orgasmin puuttumiseen. Yleensä syynä ovat kuitenkin psyykkiset esteet.
Orgasmivaikeuksien syynä voivat olla parisuhdeongelmat ja stressi. Stressi on äärimmäisen suuri tekijä, erityisesti jos naisella on paineita saada orgasmi joka seksikerralla. Joidenkin (yleensä vanhempien) naisten on myös hyvin vaikeaa "antaa mennä", koska naisia on aiemmin opetettu pienestä pitäen kontrolloimaan itseään.
Kuinka orgasmihäiriöitä hoidetaan?
Orgasmihäiriö voi olla primaarinen, jolla tarkoitetaan, että nainen ei ole koskaan saanut orgasmia tai nainen saa orgasmin masturboimalla, mutta ei partnerin kanssa. Tätä kutsutaan tilannekohtaiseksi orgasmihäiriöksi. Sekundaarissa eli hankitussa orgasmihäiriössä nainen on aiemmin saanut orgasmeja, mutta ajan myötä kyky saada niitä on hävinnyt.
Primaarin orgasmihäiriön hoidossa käytetään yleensä masturbaatioharjoituksia yksilö-, ryhmä- ja pariterapian osana. Näissä harjoituksissa esimerkiksi hieromasauvalla tehtyjä masturbaatioharjoituksilla saatuja orgasmikokemuksia pyritään hiljalleen siirtämään myös parisuhteen yhdyntätilanteisiin.
Terapian kuluessa pyritään paremman itsetunnon saavuttamiseen, pelkojen poistamiseen, lantionpohjalihasten vahvistamiseen, oman kehon reaktioiden tuntemiseen ja itsen sekä oman seksuaalisuuden hyväksymiseen.
Sekundaarisessa eli hankitussa orgasmihäiriössä on ensisijaisesti tarkistettava henkilön terveydentila sekä lääkitys. Esimerkiksi useimmat masennuslääkkeet estävät tehokkaasti orgasmin saamisen. Runsas alkoholin käyttö saattaa estää estää orgasmien saamisen, joten alkoholin käyttöön ja muihinkin epäterveellisiin elämäntapoihin on kiinnitettävä huomiota. Parisuhteen tila on selvitettävä ja pariskunnan kommunikaatiotaitoja lisättävä.
Kognitiivinen käyttäytymisterapia on tähän päivään mennessä osoittautunut parhaaksi hoitomenetelmäsksi. Sen päämääränä on asenteiden ja seksuaalisten ajatusten muutos, ahdistuneisuuden vähentäminen ja orgasmikyvyn ja tyydytyksen lisääminen.
Lähteet:
Seksuaaliterveysklinikka
Tohtori.fi
Lue lisää:
Keskustele: