Terve.fi

Kun kipu pitkittyy

Kun kipu pitkittyy
Äkillinen kipu on elimistön normaali reaktio kudosten vaurioon tai ärsytykseen. Kivun taustalla on useimmiten sairaus, vamma tai toimenpide, kuten leikkaus. Yleensä äkillinen kipu rauhoittuu nopeasti, päivissä tai viikoissa.
Julkaistu 27.6.2006

Kivun pitkittyessä, oleellisimmiksi kysymyksiksi nousevat kipua ylläpitävän syyn tarkempi selvittäminen sekä mahdollisesti uhkaavan kivun kroonistumisen eli pitkäaikaiseksi muuttumisen estäminen.

Mikä kivun taustalla

Pitkittyvän eli viikkoja jatkuneen kivun aiheuttajan selvittämisessä oleellista on pyrkiä selvittämään, onko kivun aiheuttaja poistettavissa tai muutoin hoidettavissa, vai onko todennäköistä että aika ja elimistön omat parantavat mekanismit poistavat ja rauhoittavat kivun aiheuttajan.

Kivun aiheuttajan selvittämisessä pyritäänkin löytämään turvallisesti, esimerkiksi leikkaamalla, poistettavissa olevat syyt. Samoin selvitetään, ettei pitkään jatkuvan kivun taustalla ole mitään pahanlaatuista sairautta.

Jos kivun aiheuttajaa ei voida poistaa ja päädytään odottamaan luonnollista paranemista, kipuoiretta pyritään rauhoittamaan erilaisilla kipua lievittävillä lääkkeillä ja hoidoilla. Kivun syytä oireen hoitaminen ei poista, mutta paranemisen tukemisessa, elämänlaadun parantajana, yöunen eheyttäjänä sekä toimintakyvyn säilyttämisessä erilaisilla kivun hoidoilla on suuri merkitys.

Kipua tuottavan syyn tunnistamisessa on oleellista erottaa kudosvauriosta ja kudoksen ärsytyksestä aiheutuva kipu hermoperäisestä kivusta. Kudosvauriokipu on yleensä särkevää ja jomottavaa, kun hermoperäinen kipu on usein polttavaa, repivää, viiltävää, tuikkivaa tai sähköiskumaista. Kipu saattaa säteillä ja siihen usein liittyy tuntoaistin muutoksia. Hermoperäisen kivun hoidossa särkylääkkeet eivät yleensä auta, hoidossa käytetään paljon mm. entisiä masennus- ja epilepsialääkkeitä.

Kivun pitkittyessä, ja etenkin pitkään jatkuneen kivun hoidossa, hoitojen ja lääkitysten valinta muuttuu haasteellisemmaksi. Äkillisen kivun hoidossa voidaan hyväksyä enemmän sivuvaikutuksia, kuten esimerkiksi väsymystä, koska tarvittava hoitoaika on yleensä lyhyt. Pitkittyneen kivun hoidosta tulee olla mahdollisimman vähän normaalia elämää vaikeuttavia ongelmia. Hoidosta tulee olla aina selvästi enemmän hyötyä kuin haittaa.

Onko kivun kroonistuminen estettävissä

Kivun pitkäaikaiseksi muuttumisen taustamekanismeja tunnetaan edelleen huonosti. Eniten tutkimustietoa on leikkauksen jälkeisestä kivusta ja sen pitkittymisestä. Näyttää todennäköiseltä että mitä vaikeampi ja pitkäaikaisempi kipu on, sitä helpommin siitä tulee pitkäaikainen ongelma. Tätä taustaa vasten tehokas kivun hoito alkuvaiheessa mahdollisesti pienentää kivun pysyväksi muuttumisen riskiä.

Valitettavasti, etenkin hermoperäisen kivun hoidossa, tehokkaan lääkityksen tai muun hoidon löytäminen saattaa olla varsin vaikeaa, joskus jopa mahdottoman tuntuista. Onneksi osa hermoperäisestä kivusta kuitenkin rauhoittuu puolen vuoden vuoden kuluessa esimerkiksi hermovaurion aiheuttaneesta vammasta tai tapaturmasta. Tätä odottaessa kipua kuitenkin kannattaa ja pitää pyrkiä rauhoittamaan mahdollisimman tehokkaasti.

Kommentoi »