Terve.fi

Yleistietoa kuivasilmäisyydestä

Yleistietoa kuivasilmäisyydestä
Kuivasilmäisyys - mistä se johtuu? Lue kuivasilmäisyydestä.
Julkaistu: 4.12.2018

Kuivasilmäisyys on kyynelnesteen vähäisestä erittymisestä tai poikkeavasta laadusta johtuvaa silmien kuivumista. Oireena kuivasilmäisyydessä on jatkuvaa kutinaa, kirvelyä ja punoitusta. Kyynelnesteen liian vähäisen erittymisen taustalta löytyy yleensä kyynelrauhasten toimintahäiriö, kun taas poikkeavaan kyynelnesteen haihtumiseen voivat vaikuttaa mm. kyynelrauhasten sekä luomien sairaudet.

Kuivasilmäisyyden aiheuttaja

Kuivasilmäisyyden aiheuttajia on useita. Aiheuttajat voidaan jakaa kahteen luokkaan: liian vähäiseen kyynelnesteen tuotantoon ja liian nopeaan kyynelnesteen haihtumiseen, mikä voi johtua ulkoisista tai sisäisistä tekijöistä. Jopa 90 % tapauksista johtuu kyynelten liiallisesta haihtumisesta. Oire on yleinen ja sen taustalla voivat olla hormonaaliset muutokset, ikääntyminen (ikääntyessä kyynelnesteen eritys vähenee) tai sitten jokin sairaus tai sairauden hoito.

Riskitekijöitä ovat naissukupuoli, ikääntyminen, kuiva ja kuuma sisäilma, kova ilmastointi, sauna, ilman epäpuhtaudet (tupakansavu), näyttöpäätetyö, silmäluomien sairaudet tai arvet, taittovirhe- ja kaihileikkaukset, sekä jotkin systeemisairaudet ja lääkeaineet.

Liian nopea kyynelnesteen haihtuminen voi johtua luomien kroonisesta tulehduksesta, rasvapitoisia aineita silmän pintaan erittävien rauhasten toimintahäiriöstä tai nopeutuneesta haihtumisesta sellaisissa tilanteissa, joissa silmäluomen sulkeutuminen on häiriintynyttä.

Allergioihin liittyy usein kuivasilmäisyyttä ja atoopikoilla voi olla vaikeitakin oireita. Kasvohermohalvaus ja kilpirauhasen tietyt toiminnanhäiriöt ovat esimerkkejä harvinaisemmista kuivasilmäisyyden aiheuttajista. Nivelreumaan voi liittyä kuivasilmäisyyttä. Myös muutamat ihosairaudet, kuten psoriaasi, aiheuttavat kuivasilmäisyyttä. Vaihdevuodet ja ikääntyminen myös lisäävät silmien kuivumista. Sjögrenin syndroomalle on ominaista erittäin vähäinen kyynelnesteen eritys.

Silmäleikkausten, kuten taittovirhekirurgian tai kaihileikkauksen, jälkeen kuivasilmäisyysoireet voivat lisääntyä. Piilolinssien käyttäjillä kuivuusoireet usein korostuvat. Säännöllisiä silmälääkityksiä kuten glaukoomatippoja käyttävillä on usein kuivasilmäisyysvaivoja.

Lisäksi lääkkeistä antihistamiinit, ehkäisypillerit, nesteenpoistolääkkeet ja beetasalpaajat voivat aiheuttaa silmien kuivumista.

Kuivasilmäisyyden seuranta

Erityistä seurantaa kuivasilmäisyyden takia ei yleensä järjestetä. Mikäli oireet pahenevat, kannattaa hakeutua silmälääkärin vastaanotolle.

Kuivasilmäisyyden periytyvyys

Kuivasilmäisyyden periytyvyydestä ei ole tietoa.

Kuivasilmäisyyden yleisyys

Vaiva on erittäin yleinen ja lisääntyy ikääntyessä. Esiintyvyydestä on erilaisia arvioita riippuen tutkimustavasta, vaihdellen yleensä 5–50 % väestöstä aina 75 % väestöstä asti.

Kuivasilmäisyyden ennuste

Sairautta ei voi nykyhoidoilla parantaa, mutta oireita voidaan kuitenkin lievittää. Oireilu voi myös olla ohimenevää. Yleensä sairaus ei aiheuta suuria ongelmia, mutta vaikeaksi päästessään se voi johtaa silmän pinnan haavaumiin, joiden hoito voi olla hankalaa. Tällaiset ongelmat ovat kuitenkin suhteellisen harvinaisia.

Lähteet:

Setälä N. Kuivasilmäisyys, Silmätautien käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2018.

Kivelä T. Kuivasilmäisyys, Lääkärin Käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2009.

ICD-10:

H04.10 Kuivasilmäisyys

Kommentoi »