Terve.fi

Kuivasilmäisyyden oireet

Kuivasilmäisyyden oireet
Lue kuivasilmäisyyden oireista ja kuinka kuivasilmäisyys diagnosoidaan.
Julkaistu: 5.4.2018

Kuivasilmäisyyden oireita ovat silmien punoitus, kirvely, roskan tai hiekan tunne ja kutina. Oireena voi olla myös valonarkuutta ja silmien "väsymistä". Usein oireena voi olla myös liiallinen kyynelnesteen tuotanto, paradoksaalinen kyynelehtiminen. Erityisesti ulkona, tuulessa ja viimassa silmä vetistää. Tällöin kyynelneste on liian vetistä eikä toimi niin kuin terve kyynelneste. Rähmiminen liittyy kyynelnesteen vesikerroksen vähenemiseen, jolloin kyynelnesteessä on lähinnä limaa ja rasvaa, joka kertyy silmäkulmiin.

Kuivasilmäisyyttä epäillään oireiden perusteella. Tutkimuksissa voidaan yleensä havaita molemmissa silmissä punoitusta. Lääkäri voi värjätä silmän pinnan väriaineella, jolloin selvissä tapauksissa nähdään tyypillinen värjäytyminen sarveiskalvon pinnalla. Kyynelerityksen määrää voidaan mitata Schirmerin testillä, jolloin alaluomien sisäpinnalle asetetaan roikkumaan paperiliuska, joka kostuu kyynelerityksestä. Selvästi poikkeava lukema kertoo kyynelerityksen häiriöstä.

Kuivasilmäisyyden diagnoosi voidaan tehdä terveyskeskuksessa tai yleislääkärin vastaanotolla. Epäselvissä tapauksissa on silmälääkärillä käynti tarpeen.

Lähteet:

Setälä N. Kuivasilmäisyys, Silmätautien käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2018.

Kivelä T. Kuivasilmäisyys, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2009.

Kommentoi »