Terve.fi

Kuivasilmäisyyden hoito

Kuivasilmäisyyden hoito
Kuivasilmäisyyden hoitoon on monia eri tuotteita - lue asiantuntijan vinkit!
Julkaistu: 5.4.2018

Kuivasilmäisyyttä hoidetaan lähes yksinomaan ns. keinokyynelillä. Hoidon tavoitteena on pitää silmät kosteina. Jos oireilun taustalla on esimerkiksi luomien rakenteellinen vika tai luomireunojen krooninen tulehdus, pyritään hoitamaan ongelma mahdollisuuksien mukaan kostutusvalmisteiden käytön lisäksi. Rauhasten toimintahäiriöstä johtuvaan kuivasilmäisyyteen ei kuitenkaan parantavaa hoitoa ole tarjota.

Keinokyyneleitä tulisi käyttää säännöllisesti, vähintään 2-4 kertaa päivässä. Tarvittaessa tippoja on annosteltava tiheämmin. Vaikeassa kuivasilmäisyydessä tippoja käytetään joka tunti. Kostukkeita ei voi annostella liikaa. Keinokyyneleitä on erityyppisiä. Karkeasti jaettuna niitä on nestemäisiä ja geelimäisiä. On myös näiden välimuotoja. Pitkäaikaiskäytössä kannattaa suosia myös säilöntäaineettomia kerta-annos pipettejä. Kroonisessa kuivasilmäisyydessä tipat on hyvä kirjoittaa reseptillä, koska kostukkeet ovat peruskorvattavia.

Lääkäri voi myös määrätä vaikeasti oireilevalle erityistä voidetta. Silmälääkäri voi myös asettaa sidekalvopussin alle kostutuslamellin. Kyyneltiet voidaan tarvittaessa myös tukkia erityisillä kyyneltieplugeilla silmälääkärin toimesta. Jos kyyneleritys on erittäin niukkaa, saadaan tällöin erittynyt neste pysymään silmän pinnalla ja estämään normaali poistuminen kyynelteitä pitkin nenänieluun. Vetistelyä voi tällöin esiintyä enemmän, koska normaali kyynelnesteen poistumisreitti on tukittu.

Tärkeä osa hoitoa on myös silmien ärsytystä aiheuttavien altisteiden välttäminen. Tähän kuuluu esimerkiksi näyttöpäätetyössä näytön laskeminen alemmas, jolloin silmän auki oleva pinta-ala pienenee. Näyttöpäätetyöstä ja lukemisesta on myös hyvä pitää säännöllisiä taukoja. Siirtyminen pois kasvoille puhaltavan ilmastoinnin tieltä auttaa. Tupakansavulle ja pölylle altistumista tulee välttää ja tupakoinnin lopetus helpottaa oireita. On myös näyttöä Omega-3-valmisteiden kuivasilmäisyyden oireita vähentävästä tehosta.

Kuivasilmäisyyden omahoito

Kuivasilmäisyyteen ei ole parantavaa hoitoa, paitsi siinä harvinaisessa tilanteessa, että oireen taustalla oleva sairaus tai tekijä on parannettavissa. Oireita lievittämään käytetään pääasiallisesti ns. keinokyyneliä. Nämä muodostavat silmään keinotekoisen kyynelkalvon, joka suojaa sarveiskalvoa kuivumiselta näin lievittäen oireita. Päivisin kannattaa käyttää tippavalmisteita ja öisin geelimäistä valmistetta, joka rakenteensa ansiosta säilyy silmän pinnalla pidempään.

Muista käyttää kostutustippoja riittävän usein säännöllisesti. Kuiva silmä vaatii kosteutta koko päivän ajan, eikä 1-2 tippaa päivässä yleensä riitä pitämään kuivan silmän pintaa kosteana. Sopiva määrä on 3-4 kertaa vuorokaudessa, oireiden ollessa pahoja tiheämminkin.

Piilolinssejä ei tule käyttää, mikäli silmäsi ovat ärtyneet. Jos joudut käyttämään piilolinssejä, käytä ainoastaan säilöntäaineettomia silmätippoja, koska säilöntäaineet voivat kertyä piilolinsseihin.

Bentsalkoniumkloridi on paljon käytetty säilytysaine suihkeissa ja tipoissa. Sille myös valitettavan useasti herkistytään, joten pyri välttämään sellaisia tuotteita, jotka sisältävät bentsalkoniumkloridia. Kerta-annospipetit eivät sisällä säilöntäaineita.

Silmätippojen annostelu

 1. Huolehdi aina, että tipat ovat säilytetty oikein.
 2. Pese kädet.
 3. Katso ylös, kallista hiukan päätä taaksepäin.
 4. Vedä sormella alaluomi irti silmän pinnasta.
 5. Tiputa määrätty tippamäärä luomen sisäpinnalle.
 6. Sulje silmä ja paina vanutukolla silmäkulmasta muutaman kymmenen sekunnin ajan. Näin estät lääkkeen kulkeutumisen kyynelkanavan kautta nenään.
 7. Jos käytät useaa tippavalmistetta yhtä aikaa, pidä annostelujen välissä 10 minuutin tauko.

Silmävoiteen annostelu

 1. Toista kohdat 1-4 kuten yllä.
 2. Purista voidetta -1 cm ulkonurkasta sisänurkkaan päin alaluomen muodostamaan taskuun.
 3. Sulje silmä ja liikuta silmää kaikkiin ilmansuuntiin minuutin ajan.
 4. Voide liukenee hitaammin kuin tippa, joten näkö voi olla hiukan sumea hetken aikaa lääkkeen annostelun jälkeen. Jos käytät tippoja ja voidetta yhtä aikaa, käytä ensin tippoja. Laita voidetta viiden minuutin kuluttua.

Silmäsuihkeen annostelu

 1. Pidä pulloa noin 10 cm:n päässä silmistä.
 2. Sulje silmäsi ja suihkauta annos kohti kumpaakin silmää.
 3. Avaa silmäsi ja räpyttele silmiä muutaman kerran.
 4. Suositeltu annostus: 1-2 suihkausta, 3-4 kertaa vuorokaudessa.
 5. Voi käyttää silmämeikin ja piilolasien kanssa.

Omahoitoon kuuluu myös alistavien tekijöiden välttäminen. Suunnittele kotisi ja työpaikan ilmastointi niin, että vetoa ja pölyä on mahdollisimman vähän. Ulkoillessa kannattaa kokeilla laseja (ns. urheilijamalli), jotka estävät tuulen vaikutuksen silmiin. Tupakoinnin lopettamista kannattaa harkita, sillä tupakansavu ärsyttää silmiä ja lisää silmien kuivumista.

Lähteet:

Setälä N. Kuivasilmäisyys, Silmätautien käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2018.

Kivelä T. Kuivasilmäisyys, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2009.

Kommentoi »