Terve.fi

Kuiva suu altistaa reikiintymiselle

Kuiva suu altistaa reikiintymiselle
Ksylitoli auttaa hampaiden reikiintymiseen. Hammaskiille on jopa kovempaa kuin luu. Silti hyvästäkin hammashygieniasta huolimatta hammasmätä eli karies voi uhata.
Julkaistu 22.2.2010

The Medical News:in julkaiseman artikkelin mukaan eräät suurimmista syistä hammasmätään ovat liian vähäinen syljen sekä fluorin määrä. Sylki auttaa korjaamaan varhaiset hammasmädän vaiheet. Se tuottaa korkeita kalsium- ja partikkelipitoisuuksia, jotka tehostavat hammaskiilteen suojaa. Lisäksi sylki puhdistaa ruuantähteet ja muut hampaisiin tarttuneet materiaalit pois hampaiden pinnalta.

Suun kuivumiseen täytyy kiinnittää huomiota. Suu voi kuivua esimerkiksi sairauden tai lääkityksen yhteydessä. Yleisiä suuta kuivattavia lääkkeitä ovat muun muassa masennuslääkkeet, ahdistuslääkkeet, antihistamiinit, verenpainelääkkeet, lihasrelaksantit ja Parkinsonin tautiin tarkoitetut lääkkeet. Lääkkeiden annostukset tai lääkemerkit ovat vaihdettavissa useimmilla potilailla. Jos tämä ei ole kuitenkaan mahdollista, ksylitolipurukumin pureskelu voi auttaa. Ksylitoli auttaa tutkitusti estämään hampaiden reikiintymistä, ja voi myös edesauttaa hampaiden pinnan kovettumista jos reikiintyminen on jo alkanut.

Fluori on tärkeää hampaille. Se vahvistaa hampaita ja vahvistaa syljen parantavaa vaikutusta. Yleensä fluoria saadaan riittävästi fluoripitoisista suuvesistä ja hammastahnoista, jos hampaita harjataan kahdesti päivässä. Kuiva suu voi silti sekoittaa luonnollista fluoritasapainoa. Hammaslääkäri voi suositella fluorihoitoa vahvistamaan hammaskiillettä. Lisäksi hammaskiilteen kuntoa voi parantaa välttämällä happamia elintarvikkeita, kuten sitrushedelmiä, kirpeitä makeisia, virvoitusjuomia tai urheilujuomia, hedelmämehuja tai viiniä.

Kommentoi »