K&T:n joogakoulu: Tasapainoa ja harmoniaa elämään

K&T:n joogakoulu: Tasapainoa ja harmoniaa elämään
Ohjaaja Liisa Erika Taivasmaa opastaa helppoihin hiljentymis- ja rentoutusharjoituksiin.
Julkaistu 20.10.2011

Tasapainoa ja keskittymiskykyä tarvitaan läpi elämän. Tasapainoliikkeitä tehdessäsi huomaat selvästi, kuinka mielen liikkuessa myös keho liikkuu. Jos et ole läsnä nykyhetkessä, horjahdat ja menetät tasapainon. Mieli ja ajatukset vaikuttavat kehoon voimakkaasti.

Vrksasanassa eli puu-asennossa opimme tasapainottelemaan yhdellä jalalla. Jos asento on sinulle liian haastava, tee se aluksi selkä seinää vasten tai kädellä tukien. Liike vahvistaa jalkoja ja kehittää tasapainoa ja keskittymiskykyä.

Prapadasana – istuen varpailla – kehittää jalkojen lihaksia ja tasapainoa. Liike näyttää kovin helpolta kuvassa, mutta kannustan sinua kokeilemaan. Polvivammoista tai kivuista kärsiviä suosittelen kuitenkin jättämään liikkeen väliin.

Natarajasana eli helppo Shivan tanssi venyttää mukavasti etureittä kehittäen samalla tasapainoa ja keskittymiskykyä. Voit tehdä liikkeen aluksi niin, että otat seinästä kädellä tukea. Tasapainon kehittyessä voit alkaa nostaa kättä kohti taivasta. Koeta pitää istuinluusi samalla tasolla.

Navasana eli helppo vene kehittää vatsa- ja selkälihaksia. Liike poistaa jännitystä ja mahdollistaa syvemmän rentoutuksen tilan. Astetta helpommassa versiossa voit asettaa kämmenet lattialle selän taakse – tästä on lehdessä kuva. Lopullisessa asennossa jalat ja kädet pidetään suorina kohtisuoraan eteenpäin. Tällöin kehitämme voimakkaasti myös reisilihaksia. Mikäli sinulla on hyvin heikot vatsa- tai selkälihakset, vältä liikkeen tekemistä.

Liisa Taivasmaan tie joogan parissa 

Sinä – kuten valtaosa meistä kaikista! – pyrit varmasti saavuttamaan harmonian ja tasapainon omassa elämässäsi. Uskoakseni me kaikki haluamme onnistua, olla terveitä, rakastaa ja tulla rakastetuiksi. Tahdomme elää pitkään ja nähdä koko elämän meille tarjoaman kirjon.

Minulle jooga on muodostunut tieteeksi, elämäntavaksi, joka tutkii, kuinka elää oikein. Pidän kehoani laboratoriona, jossa näen kaikkien tekemieni asioiden seuraukset. Syvällä itsessäni tiedän, viekö jokin ratkaisu minua kohti tasapainoa ja harmoniaa vai kauemmaksi siitä. Tähän syvempään itsetutkiskeluun käytän meditaatio- ja rentoutustekniikoita sekä joogaliikkeitä.

Uskon syyn siihen, että emme aina pysty rentoutumaan, piilevän mielessä.  Pienetkin rentoutus- ja meditaatiohetket ovat merkittäviä. Ne antavat keholle ja mielelle mahdollisuuden latautua ja levätä. Ehkä sinäkin tunnistat joskus onnettoman ja kireän olon, mutta syy onnettomuuteen jää usein pimentoon. Mielestäni ainoa keino vapautua jännitystiloista, stressistä ja negatiivisesta tavasta ajatella on mennä syvemmälle ja kohdata oma mieli. Kysyä kysymys, kuka minä olen? Meidän tulee matkata mielemme taloon ja oppia tuntemaan se huone huoneelta. Siivota nurkat ja kaapit läpikotaisin.

Tämä kaikki vaatii tietenkin aikaa ja vaivaa. Olemme uppoutuneet huoliimme ja ulkoapäin tuleviin ärsykkeisiin niin, että huomion siirtäminen pois niistä tuntuu lähes mahdottomalta. Tässä muutama harjoitus, kuinka voit siirtää huomiosi sisällesi ja aloittaa suursiivouksen kohti parempaa ja eheämpää ihanaa itseä. Tarvitset vain rauhallisen paikan ja hieman aikaa.

Harjoitus harmoniaa ja tyyntä olemusta kaipaavalle 

Asetu mihin tahansa asentoon, jossa saat pidettyä selkärankasi mahdollisimman suorana. Jos istut tuolilla, pidä jalat vasten lattiaa ja istu aivan tuolin reunalla. Lattialla risti-istunnassa voit asettaa tyynyn istuinluittesi alle tai painaa selän vasten seinää.

Löydettyäsi sinulle hyvän asennon sulje kevyesti silmäsi ja aseta kädet polvien päälle tai kämmenet päällekkäin syliisi. Rentouta hartiat, nosta rintakehää ja suorista niska selkärangan jatkeeksi. Hengitä muutama kerta syvään ja rauhallisesti. Rentouta kehosi kauttaaltaan aina päälaesta varpaisiin asti. Anna kehollesi lupa päästää irti ja rentoutua.

Tunne, kuinka rauhallinen olo leviää kaikkialle kehoosi. Päästä myös irti ajatuksistasi ja mielestä. Siirrä nyt huomio sydämen kohdalle rintakehään. Tunne sisään hengittäessäsi, kuinka rintakehäsi täyttyy myötätunnolla, rakkaudella ja viisaudella. Ulos hengittäessäsi päästä irti kaikista turhista ajatuksista ja anna kehosi puhdistua, tyhjentyä, rentoutua.

Toista harjoitus viidestä kymmeneen kertaa. Rauhallinen, pitkä ja tasainen sisäänhengitys täyttää rintakehäsi myötätunnolla. Rauhallinen, pitkä ja tasainen uloshengitys puhdistaa, rentouttaa.

Istu tämän jälkeen vielä hetki liikkumatta paikallasi. Tunne, kuinka kehosi ympärillä on tilaa ja avaruutta. Aisti, kuinka elossa olet ja mitä koet ulkopuolellasi. Liikuttele kevyesti varpaita ja sormenpäitä. Herättele itsesi kevyesti ja tarkastele maailmaa ympärilläsi.

Harjoitus, kun tunnet olevasi kireä ja jännittynyt 

Aseta joogamatto tai huopa lattialle. Asetu selällesi matolle, kasvot kohti taivasta. Seuraa lehdessä olleen Navasana-asanan eli joogaliikkeen ohjeita. Jos sinulla ei ole lehteä, voit katsoa kuvaa tämän tekstin yläpuolella. Saavuttaaksesi parhaan lopputuloksen pysy asennossa niin kauan kuin mahdollista siten, että säilytät hengityksen entisellään. Voit aloittaa aluksi laskemalla hitaasti kahteen tai kolmeen ja lisätä asennon kestoa jopa kymmeneen laskien.

Laskeudu sitten lattialle. Liiku hitaasti, ettet kolhi päätäsi tai itseäsi. Anna kehon uppoutua vasten lattiaa, vasten maata. Laske hitaasti yhdestä kuuteenkymmeneen. Tämä on ensimmäinen kierros. Tee harjoitus vielä kahdesti eli yhteensä kolme kertaa. Lopuksi rentoudu vielä selinmakuulla eli shavasanassa, jalat ja käsivarret rennosti hieman levitettyinä. 

Kommentoi »