Kauneus ja Terveys

K&T:n joogakoulu: Löydä sisäinen rauhasi

K&T:n joogakoulu: Löydä sisäinen rauhasi
Ohjaaja Liisa Erika Taivasmaa kannustaa jokaista etsimään itselleen sopivan harjoitteluajan.
Julkaistu: 22.9.2011

Tutustu  ihmeessä joogaan! Tässä neljä joogaliikettä eli asanaa, joilla on rauhoittava vaikutus. 

Pashcimottanasanassa eli eteentaivutuksessa lattialla istuen venytät voimakkaasti takareisiä ja lisäät lonkan liikkuvuutta. Liike stimuloi ja hieroo koko vatsan ja lantion seutua. Asennosssa ollessasi huomaat, kuinka huolesi vähenevät ja mielesi hiljenee.

Prasarita Padottanasanassa tuore veri pääsee virtaamaan päähän antaen sydämelle lepoa. Asana rauhoittaa mielen.

Paras lepoasento joogaliikkeiden välissä on lapsen asento eli balasana tai selinmakuu eli shavasana, jota ei lehdessä esiteltykään mutta jonka ohjeet löydät kirjoitukseni lopusta.

Aamulla vai illalla? 

Uskon sinun tuntevan itsesi jo niin hyvin, että tiedät oletko aamuvirkku vai iltakukkuja. Tai ehkä olet molempia, jolloin voit harjoitella silloin, kun sopiva hetki löytyy. Joogaliikkeitä voit harjoittaa kelloon katsomatta, mutta pidä kuitenkin ruoan jälkeen kolmen tunnin tauko ennen harjoitusta. Paras hetki harjoitella joogaa tai meditoida on auringonnousun aikana tai korkeintaan muutama tunti sitä ennen. Tätä päivän jaksoa kutsutaan sanskritin kielellä brahmamuhurtaksi.

Ennen auringonnousua valtaosa ihmisistä vielä uinuu, ja tunnelma ympärillä on puhdas ja hiljainen. Vatsasi ja ruoansulatuselimistösi lepäävät. Mielesi tuntuu vielä uneksivan. Ajatuksesi pysyvät taka-alalla valmistautuen tulevaan päivään. Aikaisen aamun harjoituksessa monella taitaa olla yksi ainoa ongelma – kankeat lihakset! Siksi koemme usein iltapäivän tai illan otollisemmaksi harjoitusajaksi. Tällöin muutama tunti ennen tai jälkeen auringonlaskun on ihanneaika tehdä joogaliikkeitä.

Oma aamuharjoitukseni alkaa parhaiten kupillisella teetä ja viileällä suihkulla, jonka jälkeen olo on raikas ja puhdas. Ennen suihkua avaan ikkunan ja tuuletan tilan. Syksyn hämärtyessä sytytän kynttilöitä sisään. Ulos verannalle laitan muutaman tuikun palamaan. Asetan joogamaton, tyynyn ja peiton lempipaikkaani. Suljen puhelimeni ja poistan kaikki mahdolliset häiriötekijät. Puettuani mukavat ja joustavat vaatteet ylleni asetun selinmakuulle lattialle ja virittäydyn tulevaan harjoitukseen. Harjoituksen jälkeen ja asanoiden välissä rentoudun shavasanassa selinmakuulla. Shavasanaa voit tehdä päivittäin, aina kun löydät 5–30 minuutin hiljaisen hetken.

Selinmakuu eli shavasana 

Asetu lattialle selinmakuulle ja levitä kädet noin 15 sentin päähän kyljistäsi. Huomioi, että pään ja selkärangan tulisi olla suorassa linjassa. Käännä kämmenet kohti taivasta ja aseta jalat lantionlevyiseen haara-asentoon. Mikäli ristiselkäsi rasittuu helposti, voit koukistaa polvet ja asettaa jalkapohjat vasten lattiaa. Pään alle voit tarvittaessa asettaa huovan tai matalan tyynyn. Tärkeintä on, että tunnet olosi mahdollisimman hyväksi. Lopuksi sulje kevyesti silmäsi ja anna kehosi painautua vasten lattiaa. Jos rentoudut shavasanassa joogaliikkeiden välissä, voit viipyä selälläsi yhdestä kahteen minuuttia. Tehtyäsi koko muun joogaharjoituksen, shavasanaan pidemmäksi ajaksi kymmenestä minuutista puoleen tuntiin.

I rentoutusharjoitus shavasanassa

Tunne kaikki kehosi osat, jotka osuvat vasten lattiaa. Siirrä huomiosi käsiin ja anna molempien käsien rentoutua. Rentouta huomiotasi lempeästi siirtämällä myös hartiat, lapaluut, ristiselkä ja koko selkäranka aina häntäluuhun asti. Molemmat pakarat ja jalat rentoutuvat täysin. Siirrä sitten huomio alavatsaan ja rentouta koko alavatsan seutu. Anna pallean ja kylkiluiden välissä olevien pienten lihasten rentoutua. Käy mielessäsi läpi myös niskan lihakset ja päänahka. Rentouta lopuksi kasvojen lihakset: otsa, kulmakarvat, silmät, nenä, posket, suu ja kieli. Anna kehosi levätä hetken kuin syvässä, syvässä unessa.

II rentoutusharjoitus shavasanassa

Hengitä syvään nenän kautta. Anna kehosi rentoutua jokaisen uloshengityksen aikana entistä syvemmin. Siirrä huomiosi alavatsaan. Tunne sisään hengittäessäsi, kuinka alavatsasi nousee. Anna uloshengityksen aikana navan painautua selkärankaa vasten. Pidä sekä sisään- että uloshengitys rauhallisena ja tasaisena – kuitenkin pakottamatta! Jatka näin kolmen hengityksen ajan.

Siirrä viimeisen uloshengityksen jälkeen huomiosi rintakehään. Täytä keuhkosi äärimmilleen, aina kun hengität sisään. Tunne, kuinka rintakehäsi nousee ja laajenee. Anna keuhkojen täyttyä niin täyteen kuin mahdollista. Päästä ulos hengittäessäsi ilma hitaasti nenän kautta ulos. Toista harjoitus kolmasti.

Siirrä viimeiseksi huomiosi pään alueelle, kulmakarvojen välissä olevaan tyhjään tilaan. Hengittäessäsi sisään täytä mielesi tyhjyydellä, avaruudella, ajatuksettomuudella. Tunne, kuinka sisään hengittäessäsi viileä ilmavirta täyttää pään sisällä olevan tilan ja kuinka lämmin uloshengitys kuljettaa ajatuksesi kaukaisuuteen. Toista kolmen rauhallisen ulos- ja sisäänhengityksen ajan. Anna kehosi levätä hetken tuossa hiljaisessa ajattomuudessa.

Kommentoi »