K&T:n joogakoulu: Eri joogamuodot aloittelijan testissä IV

K&T:n joogakoulu: Eri joogamuodot aloittelijan testissä IV
Hathajoogassa hemmotellaan lempeästi kehoa ja mieltä.
Julkaistu 12.12.2011

Pääsin kokeilemaan hathajoogaa Frantsilan luomuyrttitilan Hyvän olon keskuksessa Hämeenkyrössä. Kuinka ihanaa olikaan joogata, kun joogasali oli puutalon viihtyisässä yläkerrassa ja sinne oli lampsittu huurteista nurmea pitkin läpi vanhan ja rauhallisen pihapiirin. Rauhoittava ja luonnon voimaa pullollaan oleva ympäristö tuki joogaharjoitusta ihanasti.

Hathajoogahan on siinä mielessä jännittävä termi, että sillä tarkoitetaan usein joogaa, johon kuuluu fyysinen harjoitus. Siinä mielessä kaikki kokeilemani joogat – iyengarjooga, kundaliinijooga ja sivanandajooga sekä astangajooga, joka on vuorossa seuraavaksi – ovat hathajoogaa. Kuitenkin moni tarkoittaa hathajoogalla nimenomaan lempeähköä joogaharjoitusta, esimerkiksi astangajoogaa fyysisesti pehmeämpää harjoitusta. Sellainen oli Frantsilassakin tiedossa.

Tunnin veti Frantsilan luomuyrttitilan perustaja Virpi Raipala-Cormier, jonka rauhallinen ja lämmin läsnäolo oli valloittava, mikä ei voinut olla vaikuttamatta harjoitukseen. Raipala-Cormier on valmistunut joogaopettajaksi USA:n joogaliiton sertifioimasta Ananda Sevan meditaatio- ja joogaopettajakoulutuksesta. Hän on opiskellut joogaohjaajaksi myös Saksassa ja Suomen Joogaliitossa.

Suomen Joogaliiton opettama jooga pohjautuu hathajoogaan. Suomen Joogaliiton opettamaan joogaan kuuluvat joogaliikkeet eli asanat, hengityksen ja liikkeen yhdistäminen, hengitysharjoitukset, hiljentyminen ja mielen keskittäminen sekä mahdollisesti äänenkäyttö.

Rentoutumista ja hiljentymistä, asanoita ja hengitysharjoituksia 

Tällä joogatunnilla tehtiin asanoita ja helppoja hengitysharjoituksia sekä rentouduttiin ja hiljennyttiin. Oma hengitys ohjasi monia liikkeistä eli ne tehtiin oman hengityksen tahdissa. Mielen rauhoittamiseen keskityttiin asanoiden yhteydessä eli erillisiä keskittymisharjoituksia ei tehty. Mantroja ei lausuttu.

Tunti alkoi pienellä hiljentymisellä – virittäytymisellä. Sitä seurasi kehon lempeä herättely – kello oli seitsemän aamulla! Tunnelma oli samanaikaisesti unelias ja läsnä oleva. Kevyillä venytyksillä ja lämmittävillä liikkeillä kutsuttiin keho harjoitukseen. Teimme esimerkiksi selän pyöristämistä ja notkistamista konttausasennossa ”kissatyyliin”.

Kehon hieman lämmettyä teimme ”hötkyttelyharjoituksen”, jossa koko kehoa ravisteltiin rennosti. Harjoituksessa ikään kuin pompittiin pitäen jalat kuitenkin maassa. Viimeistään tässä harjoituksessa jokainen lihas ja nivel sai liikettä. Tavoitteena oli saada jokaisen solun aineenvaihdunta liikkeelle. Tämän jälkeen pysähdyimme hetkeksi paikoillemme tunnustelemaan, miltä harjoitus tuntui: lämpö ja liike virtaisivat vielä ympäri kehoa ja ikään kuin kaikuivat sisällämme. Tämähän on yksi joogan tavoitteista: tiedostaa kehon ja mielen tuntemukset ja kuunnella, mitä viestejä sisältä nousee.

Vähitellen siirryttiin vaativampiin liikkeisiin. Tunnilla tehdyistä asanoista osa oli tuttuja muilta joogatunneilta tai jumppatunneilta: silta-asento, kobra-asento (esitelty K&T:ssa 14/2011), selän kiertoliike (kuva asanasta), jalkalihasten vahvistamista staattisessa seisoma-asennossa, jossa laskeuduttiin selkä suorana näkymättömälle ”tuolille”, lonkkia avaavia liikkeitä ja muita kevyesti venyttäviä, avaavia ja vahvistavia liikkeitä. Klassisia jooga-asannoita olivat alaspäin katsova koira, puolikuu ja joogamudra.

Hyvää harjoitusta keholle 

Mitkään tunnin vahvistavista tai venyttävistä liikkeistä eivät olleet fyysisesti kovin raskaita. Tunnin ja vartin kestävän harjoituksen aikana ehdittiin kuitenkin tehdä niin monia eri liikkeitä, että keho sai hyvän harjoituksen. Harjoituksen fyysinen vaativuus oli suunnilleen samaa tasoa kuin iyengar-, sivananda- ja kundaliinijoogatunneilla – ehkä pikkiriikkisen pehmeämpi. 

Minulle kehoni ja mieleni lähettivät läpi tunnin pelkästään hyvänolon viestejä, ja mietin jälleen kerran, miten hyvää varmasti saisikaan aikaan se, jos joka päivä tekisi edes lyhyen joogaharjoituksen.

Tämäkin tunti päättyi rentoutusharjoitukseen sav-asanassa eli selinmakuulla kädet ja jalat rennosti levitettyinä. Tunnin jälkeen tuntui siltä kuin kehoa ja mieltä olisi käsitelty ja liikuteltu eri suuntiin pumpulihansikkain. Kuinka sopiva tapa aloittaa päivä!

Kommentoi »