Terve.fi

Kortisonipistokset eivät auta tenniskyynärpäähän

Kortisonipistokset eivät auta tenniskyynärpäähän
Julkaistu 8.2.2013

Australialaistutkijoiden tulokset perustuvat 165 tenniskyynärpääpotilaan satunnaistettuun tutkimukseen, jossa osa potilaista sai kortisonipistoksen, osa lumepistoksen, osa kortisonipistoksen ja fysioterapiaa ja osa lumepistoksen ja fysioterapiaa.

Kun vuoden kuluttua hoidoista tutkijat vertasivat kortisonia saaneita lumepistoksen saaneisiin, oireet olivat parantuneet paremmin lumeryhmässä. Tenniskyynärpää myös uusiutui lumeryhmässä harvemmin kuin kortisoniryhmässä. Tulokset pysyivät samoina vaikka potilaat olisivat lisäksi saaneet fysioterapiaa.

Pelkkä fysioterapia ilman kortisonipiikkiä sen sijaan lievitti oireita neljän viikon seurannassa ja myös pitemmällä aikavälillä. Tällöinkin potilaat tosin saivat lumepistoksen, joten on vaikea sanoa miten paljon tämä johtui lumevaikutuksesta ja miten paljon fysioterapiasta.

Australialaisten tulokset viittaavat vahvasti siihen, ettei kortisonipistoksista ole apua tenniskyynärpäätä poteville. Havainto on linjassa aiempien tutkimusten kanssa. Niissä kortisoni on lievittänyt kipua hetkellisesti, mutta lisännyt kipuilua myöhemmin.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: JAMA 2013

Copyright Duodecim 2013

Lue myös:

2 kommenttia