Terve.fi

Kortisoni-injektiot ei aina paras ratkaisu esim. tenniskyynärpään hoitoon

Kortisoni-injektiot ei aina paras ratkaisu esim. tenniskyynärpään hoitoon
Kortisoni-injektiot eivät aina ole paras ratkaisu erilaisten jännevammojen hoidossa, selviää Queenslandin yliopistossa tehdystä tutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan kortisonipiikit voivat tarjota lyhytaikaista kivunlievitystä jännevammoihin, kuten esimerkiksi tenniskyynärpäähän, mutta samalla ne pitkittävät vamman toipumisaikaa.
Julkaistu 29.10.2010

Urheilufysioterapian professori ja yksi tutkimuksen tekijöistä Bill Vicenzino totesikin tutkimuksen osoittaneen, että lääkärien tulisi ohjata potilaitaan muiden tehokkaampien hoitovaihtoehtojen pariin.

”Valtaosalla (70-90 %) heistä, jotka noudattavat odota-ja-katso-politiikkaa on taipumusta parantua 6-12 kuukaudessa, mutta samoin ei käy kortisoni-injektioiden kanssa – he (kortisonia saaneet) tuppaavat jäämään tästä aikataulusta huomattavasti”, Vicenzino huomautti.

Vicenzinon mukaan lääkärien tulisi tiedostaa, että vaikka kortisoni-injektiot tarjoavat nopeaa parannusta vaivoihin, vaikutukset ovat vain lyhytkestoisia suurimmalla osalla potilaista, joilla on suuri riski vaivan uusiutumiseen, ja pitkällä aikavälillä tulokset ovat heikkoja verrattuna odota-ja-katso -strategiaan.

The Lancet –lehdessä julkaistussa systemaattisessa katsauksessa keskityttiin 41 aiemmin tehtyyn tutkimukseen, joihin oli osallistunut yhteensä yli 2500 henkilöä. Tutkijoiden mukaan löydökset olivat johdonmukaisia useissa korkealaatuisissa tutkimuksissa, ja niiden mukaan kortikosteroidi-injektiot vähentävät kipua tehokkaasti lyhyellä aikavälillä verrattuna muihin hoitomenetelmiin, mutta vaikutukset olivat käänteisiä keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.

Bill Vicenzinon mukaan jännevammat uusiutuivat huomattavasti todennäköisemmin (64 %) kortisoni-injektioiden jälkeen verrattuna henkilöihin, jotka osallistuivat fysioterapeuttiseen mobilisaatioohjelmaan (liikettä ja liikuntaa).

”Yleisesti ottaen jännevammoihin ei saisi antaa (kortisoni)injektioita ilman, että ensin kokeilee kuntoutusta, jota pitäisi antaa kahden-kolmen kuukauden ajan, jotta se vaikuttaa”, Vicenzino lisää.

Tutkimus julkaistiin Lancet –lehdessä lokakuun lopulla.

Lue lisää:

Arkistosta poimittua:

Kommentoi »