Terve.fi

Koomassa oleva nainen pelaa mielessään tennistä

Koomassa oleva nainen pelaa mielessään tennistä
Tutkijat ovat raportoineet naisesta, jonka aivot toimivat oudosti hänen ollessaan syvässä koomassa. Lue lisää.
Julkaistu 6.10.2006

Brittiläiset ja belgialaiset tutkijat ovat raportoineet naisesta, jonka aivot toimivat oudosti hänen ollessaan syvässä koomassa. 23-vuotias nainen on maannut syvässä koomassa jo viiden kuukauden ajan jouduttuaan auto-onnettomuuteen. Naisen kerrotaan reagoineen ohjeisiin, joissa häntä kehotetaan pelaamaan tennistä tai kävelemään kotonaan. Mikään naisen olemuksessa ei kuitenkaan viitannut siihen, että hän olisi reagoinut ärsykkeisiin.

Naisen aivoja tutkittiin toiminnallisella magneettikuvauksella, jolla voidaan saada tarkkaa tietoa aivojen toiminnasta. Hänen aivonsa tietyt liikealueet aktivoituivat yllättäen hänen saadessaan ohjeita. Menetelmällä on mahdollista havaita, mitkä aivojen osat saavat eniten verta ja happea. Näin sillä voidaan todeta, mitkä aivoalueet kulloinkin aktivoituvat.

Tähän asti on uskottu, etteivät syvässä koomassa eli ns. vegetatiivisessa tilassa olevan potilaan aivot aktivoidu ulkoisten ärsykkeiden vaikutuksesta. Tutkijat olivat yksimielisiä tuloksista ja arvioivat, että nainen voisi mahdollisesti tulla pian tajuihinsa ja toipua.

Monet ihmiset ovat olleet vuosikausia vegetatiivisessa tilassa, kuten eräs yhdysvaltalainen, joka toipui täysin oltuaan 19 vuoden ajan auto-onnettomuuden jälkeen käytännöllisesti katsoen aivokuollut. Tutkijoiden mukaan juuri toiminnallinen magneettikuvaus tarjoaa mahdollisuuden arvioida, mitkä potilaat voisivat periaatteessa toipua vaikeasta, koomaan johtavasta aivovammasta.

Toipumisen ennustaminen on tähän asti ollut käytännössä mahdotonta. On jopa mahdollista, että syvässä koomassa olevat potilaat voivat kuulla ja tajuta omaistensa puheen, mutta eivät voi reagoida siihen. Ei tiedetä, kuinka usein tarkoissa tutkimuksissa voisi ilmetä ristiriitaa ulkoisen tutkimuksen ja magneettikuvaustulosten välillä. Ei siis tiedetä, onko tällaisia tapauksia yksi tuhannesta vai yksi kymmenestä.

Lue lisäksi:

Kommentoi »