Terve.fi

Kolmannes miehistä ei tunnista testosteronivajetta

Kolmannes miehistä ei tunnista testosteronivajetta

Mainos

Seksuaalinen haluttomuus ja erektiohäiriöt ovat testosteronivajeen yleisimmät oireet. Tutkimuksen mukaan suomalaisista miehistä puolet tunnistavat nämä oireet. Sen sijaan kolmasosa ei tunnista testosteronivajetta lainkaan.

– Testosteronivajeeseen liittyvät oireet voivat muistuttaa muiden sairauksien oireita. Siksi on vaikea arvioida, mitkä ovat juuri testosteronivajeen syytä. Esimerkiksi kaikki erektiohäiriöt eivät suinkaan johdu testosteronivajeesta, lääketieteen tohtori, dosentti Antti Perheentupa kertoo.

Kuka kuuluu riskiryhmään?

Testosteronivaje tarkoittaa sitä, että kivesten tuottaman testosteronin tuotanto on vähentynyt. Tiedetään, että 40 ikävuoden jälkeen testosteronin määrä vähenee noin prosentin vuodessa.

– Mitä vanhempi mies, sitä varmemmin hänellä on testosteronivajetta. Lisäksi ylipaino ja vähäinen liikunta lisäävät todennäköisyyttä. Asiaa hämmentää se, että kaikilla tietyn ikäisillä naisilla on vaihdevuodet, mutta kaikilla ikääntyvillä miehillä ei ole testosteronivajetta, Bayerin asiantuntijalääkäri Tapani Vuola kertoo.

Mielialan vaihtelut ja ärtyneisyys ovat oireita, jotka naiset tunnistivat tutkimuksessa miehiä paremmin testosteronivajeen oireiksi. Nämä oireet ovat kuitenkin epätarkkoja, sillä ne voivat sopia lähes mihin tahansa elämäntilanteeseen.

– Keski-ikäisellä miehellä voi olla stressiä ja ärtyneisyyttä monesta asiasta, kuten työstä, perheestä, parisuhteesta, terveydentilasta tai ikääntymisestä. On vaikea sanoa, mikä johtuu testosteronivajeesta. Toisaalta, jos on haluttomuutta ja samalla mielialan vaihteluita, niillä voi olla yhteys toisiinsa, Perheentupa kertoo.

Testosteronivajeen oirekuvaukset saattavat sopia myös esimerkiksi diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin tai kilpirauhasen vajaatoimintaan. Jos kuitenkin on syytä epäillä juuri testosteronivajetta, määritetään se aamulla otettavalla verikokeella.

– Selkeä puutos huomataan yksiselitteisesti verikokeessa. Kun testosteronitaso on matalahko ja muut tekijät on suljettu pois, on usein perusteltua aloittaa hoitokokeilu. Oireiden seuranta on siinä tapauksessa erittäin tärkeää, koska muuten hoidosta saatava apu jää melko epämääräiseksi, Perheentupa kertoo.

Kahdenlaista hoitoa

Tutkimukseen vastanneista 40 prosenttia tiesi korvaushoidon parhaaksi hoitokeinoksi. Yhtä moni ei tiennyt, miten seksuaalista haluttomuutta pitäisi hoitaa. Vastaajat ehdottivat kaikkea aikuisviihteestä liikuntaan ja avantouintiin.

– Liikunta ja elintapojen muutos, kuten ruokavalion parantaminen, ovat asioita, joita suositellaan ensisijaisesti. Ylipäätään se, että sohvaperuna nousee television äärestä ylös liikkumaan, saattaa jo parantaa tilannetta. Ylipaino on nimittäin yksi merkittävä testosteronitasoja madaltava asia, mikä tietysti vaikuttaa haluihin, Perheentupa kertoo.

– Testosteronikorvaushoidonkin rinnalla elintapojen parantaminen on keskeistä. Yleensä hoito on pitkäkestoinen, mutta mikäli esimerkiksi painoa saadaan merkittävästi laskettua, on mahdollista että oireet eivät palaa, vaikka hoito lopetettaisiinkin. Hoitoa ei suositella lapsia haluaville miehille, sillä testosteronikorvaushoito vähentää siittiöiden määrää, Perheentupa jatkaa.

Testosteronikorvaushoitoa on saatavilla sekä päivittäin levitettävänä geelinä että harvakseltaan otettavina pistoksina. Yleensä hoito aloitetaan geelillä.

– Geelihoidon yksi etu on se, että se voidaan halutessa lopettaa nopeasti. Pitkäaikaisempi hoito on kolmen kuukauden välein otettava pistos, jonka antaa terveydenhoitaja, Perheentupa kertoo.

Miksi haluttomuus ei vie lääkärin puheille?

Molempia lääkäreitä hieman yllätti tuloksissa se, että vaikka suurin osa ihmisistä pitää seksiä tärkeänä, seksuaalisen haluttomuuden vuoksi lääkäriin hakeutuu alle puolet suomalaisista. Suomalaisista miehistä 81 prosenttia kertoo kuitenkin haluavansa pysyä seksuaalisesti aktiivisena vanhetessaan. Naisista samaa mieltä on 66 prosenttia.

– Melko harva hakeutuu lääkäriin, vaikka seksiä pidetään tärkeänä. On kuitenkin muistettava, että seksin harrastaminen on jokaisen oma asia. Jos nuorempana ei ole ollut seksuaalisesti aktiivinen, ei sitä tarvitse olla vanhempanakaan. Mutta ei seksistä tarvitse luopua vanhetessaan. Ongelma yleensä syntyy silloin, kun toinen haluaa ja toinen ei, Vuola toteaa.

On mahdoton sanoa, miksi lääkäriin ei hakeuduta helposti.

– Ehkä ihmisillä on ollut huonoja kokemuksia tai ehkä ei tiedetä, että apua on saatavilla. Haluttomuus voi olla edelleen tabu, Vuola toteaa.

Perheentupa pohtii myös sitä, onko naisilla enemmän ”lupa” olla haluamatta, mutta miehille sellainen ei sovi.

– Miesten voi olla myös erittäin vaikea hyväksyä tilannetta, että vanhemmiten toimintakyky saattaa heikentyä. Eikä seksuaalisuutta välttämättä ajatella lääketieteellisenä asiana, Perheentupa toteaa.

Suurelle osalle miehistä testosteronin vähenemisestä ei aiheudu oireita. Silloin sitä ei tarvitse hoitaakaan.

– Testosteronikorvaushoito on tarkoitettu vain niille joilla on oireita ja alhaiset testosteronipitoisuudet, Vuola kertoo.

Tiedot tutkimuksesta

Miehen vaihdevuodet -tutkimuksen on toteuttanut YouGov Finland Bayerin toimeksiannosta. Tiedot kerättiin web-kyselynä 5.9.–9.9.2012 YouGov Groupin kuluttajapaneelissa. Paneeliin kuuluu 25.000 suomalaista. Tutkimuksen vastaajamäärä on 1006. Kohderyhmään kuuluvat 18–74-vuotiaat suomalaiset. Sekä lähtöotos että lopullinen vastaajajoukko painotettiin väestöä edustavaksi iän, sukupuolen ja kotipaikan mukaan. Kokonaistuloksissa (N=1006) keskimääräinen luottamusväli on ±2,8 % -yksikköä suuntaansa (95 %:n luottamustasolla).

Lähde: Bayerin tiedote 25.9.2012

Julkaistu: 26.9.2012