Sairaudet

Kolesterolin lähteet ruokavaliossa

Ruokavalion rasvan määrä ja laatu vaikuttavat eniten veren kolesterolitasoon. Myös ruokavaliossa olevan valmiin kolesterolin määrällä sekä runsailla valkoisen (kuiduttoman tai vähäkuituisen) viljan ja sokerin määrillä on jonkin verran veren kolesterolia nostava vaikutus.

31.3.2009 Terve.fi

Tyydyttynyt eli kova rasva nostaa veren kolesteroliarvoa ja pehmeä, tyydyttymätön, rasva laskee sitä.

Valmista kolesterolia on ainoastaan eläinkunnan tuotteissa, eniten maksassa, kananmunissa, rasvaisissa maitotuotteissa, lihassa, kalan mädissä ja merenelävissä.

Sydänliitto suosittelee valmiin kolesterolin saantirajoitusta niille, joiden veren kolesterolipitoisuus on korkea tai joilla on todettu diabetes tai valtimotauti. Kolesterolia pitäisi tällöin tulla ruoista valmiina enintään 200 mg päivässä. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että ruokavalioon mahtuu viikossa kaksi sellaisenaan syötävää kananmunaa ja ainoastaan rasvattomia tai vähärasvaisia maitotuotteita.

Yhdessä kananmunassa on noin 230 mg kolesterolia, kolmessa juustohöylällä leikatussa täysrasvaisen juuston siivussa noin 30g ja vastaavasti kolme siivua alle 10 % juustoa sisältävät 10 mg kolesterolia. Jauhemaksapihvi ja 1 rkl mätiä sisältävät kumpikin saman verran, eli noin 35 mg kolesterolia.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt