Voi hyvin

Kokeile näyttelijä Elina Knihtilän elämänohjeita!

Kokeile näyttelijä Elina Knihtilän elämänohjeita!
Näyttelijä-professori Elina Knihtilä uskaltaa liikuttua niin töissä kuin kotona.
Kuvat Raisa Kyllikki Ranta

Elina Knihtilä suree sitä, että itku tulkitaan monissa työ­yhteisössä heikkoudeksi. Teatterikorkeakoulu on poikkeus: siellä on tilaa tunteille.

– On feminististä, että uskallan liikuttua opettaessani. Kun annan tunnereaktion tulla, se menee myös ohi. En suostu häpeämään kyyneleitäni.

– Kun minua suututtaa, aggressio saa minussa aikaan itku­reaktion. Itkukohtauksen jälkeen sisuunnun ja päätän, että asialle on tehtävä jotain.

Tässä Elinan seitsemän oivallusta:

1. Vältä kädenlämpöistä

Arjessa tasainen turvallisuus toimii, taiteessa harvoin. Elämän merkitys syntyy onnen ja alakulon vaihtelusta. Kädenlämpöisen erottaa, kun tietää, mitä kylmä on.

2. Salli nautinto

Nauti, kirkkaamman kruunun ansaitset! ­Käännä kärsimystä glorifioiva lausahdus toisin päin. Vaikka töitä täytyy tehdä, lopputuloksesta saa nauttia.

3. Ole utelias

Näyttelijän pahin uhka on kyynistyminen ja katkeroituminen. ­Takakeno. Paras keino etukenossa pysymiseen on uteliaisuus.

4. Näe kauneutta kaikessa

Etsi aina aamulla työ- tai koulumatkan varrelta kolme kaunista asiaa. Loistava harjoite venäläiseltä näyttelijäntyön opettajalta.

5. Hanki hanhenselkä

Julkisessa ammatissa täytyy kasvattaa hanhenselkä, josta kehut ja haukut menevät kuin vesi. Viihtyvät siinä hetken, mutta sitten niistä pitää päästää irti.

6. Ravitse sielua

Lepo, riittävä veren­sokeri ja taide ovat täsmä­aseeni jännitykseen tai paineeseen. Keho tarvitsee lepoa ja ravintoa. Mieli hengenravintoa.

7. Muista kanssaihmiset

Läheiset ja ystävät ovat ­ehdottomasti kaikkein ­tärken asia ­elämässäni. En tiedä, ­ kuka ­tai mikä olisin ­ ilman heitä.

Koko haastattelu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 08/2015

Julkaistu: 9.11.2015
Kommentoi »