Ikävän tuntuisille ja -näköisille känsille ja kovettumille altistavat sopimattomien ja epäkäytännöllisten jalkineiden lisäksi jalan virheasennot, kuten vasaravarvas, vaivaisenluu, lattajalka ja korkea kaarijalka. Jalan virheasennot muuttavat kehon kuormitusta, jolloin paino voi kohdistua liikaa esimerkiksi päkiälle. Känsiä ja kovettumia pystyy onneksi ehkäisemään ja hoitamaan kotikonstein. Lue tästä tärkeimmät huomioon otettavat seikat.
Älä sulloudu liian pieniin kenkiin: tilavat, hyvänmalliset kengät ehkäisevät kovettumien muodostumista.
Jalkojen kuormitusta voit helpottaa varvassuojalla tai keventävillä pohjallisilla.Jos känsiä ja kovettumia on jo päässyt syntymään, hiero niihin rasvaista perusvoidetta. Älä kuitenkaan laita voidetta varpaiden väleihin, koska se pääsee hautumaan niissä liiaksi.
Saunan tai kylvyn jälkeen kannattaa kovettumia varovasti hioa hiekkapaperiviilalla tai raspilla. Älä käytä metalliraspia! Muista, että muutama viilanveto riittää, kovakourainen vuoleminen aiheuttaa tulehtumisvaaran.
Apteekista saa känsän hoitoon tarkoitettua ainetta, jota voi ohjeen mukaan kokeilla. Känsän poistoon tarkoitettujen laastareiden käytössä sen sijaan on syytä olla varovainen, koska ne voivat aiheuttaa vakavia kemiallisia vammoja iholle.
Pureudu syihin, älä vain seurauksiin: selvitä, mikä aiheuttaa paineen tai puristuksen jalkaan ja korjaa asia, niin vältyt jatkossa känsiltä ja kovettumilta.
Normaali jalkahygienia ja jalkajumppa kuuluvat myös kovettumista kärsivän jalan hoitoon.
Jos itsehoito ei auta, käänny jalkahoitajan tai lääkärin puoleen. Terveyskeskuksissa toimivat jalkojenhoitajat osaavat antaa apua ja teettää tarvittaessa yksilölliset pohjalliset kenkiin.