Terve.fi

Kipsin hoito

Kipsin hoito
Kipsi voi olla lasikuituinen tai tehty perinteisesti kipsimassasta.

Lasikuitukipsi on kevyempi ja vahvempi kuin tavallinen kipsi. Lasikuitukipsi kestää myös vettä, mutta sekin kannattaa suojata hyvin. Tavallisen pienen kipsin voi suojata tiiviillä muovipussilla suihkun ajaksi.

Kipsattu raaja on hyvä pitää kohoasennossa. Yöksi voit varata sen esimerkiksi tyynyjen päälle. Näin ehkäiset turvotuksen lisääntymistä ja muodostumista tai jopa vähentää jo muodostunutta turvotusta. Turvotus aiheuttaa kipua ja sitä esiintyy jossain määrin aina murtumisen jälkeen.

Kipsi – mitä tulee tehdä?

  • Harjoituta lihaksia! Verenkierron edistämiseksi ja nivelten jäykistymisen estämiseksi on ehdottoman tärkeää, että käytät esimerkiksi sormia kipsatussa kädessä. Puristele kättä nyrkkiin ja ojenna sormia suoraksi. Myös kipsin sisälle jääviä lihaksia tulee harjoittaa, jotta ne eivät surkastuisi. Toista liikkeitä useita kertoja päivässä
  • Pidä kipsi kuivana. Huuhtele ja kuivaa hyvin kastunut kipsi.
  • Murtumakontrollit järjestetään yksilöllisesti. Kontrolleista päättää lääkäri.
  • Kipsinpoiston jälkeen suihkuttele ihoa ja suorita perusrasvaus kaksi kertaa päivässä.

Kipsi – mitä ei saa tehdä?

  • Kipsiä ei saa kastella
  • Kipsiä ei saa itse leikellä, lyhentää, muokata tai poistaa.
  • Jalkakipsiin ei saa varata ennen kuin siihen on annettu lupa.
  • Kipsinalainen iho kutisee usein, mutta älä missään tapauksessa työnnä mitään esineitä kipsin sisään: Iho rikkoutuu helposti, ja vielä helpommin iho tulehtuu kipsin sisällä.

Ongelmia kipsin kanssa – milloin on syytä ottaa yhteyttä terveyskeskukseen?

  • Kutina yltyy kipsin alla.
  • Kipsi hajoaa, murtuu tai löystyy.
  • Kipu yltyy tai jatkuu kohoasennosta ja särkylääkkeestä huolimatta.
  • Kipsi alkaa haista.
  • Varpaat, sormet alkavat sinertää, tulevat kylmiksi, tunnottomiksi tai turpoavat kovasti.
  • Kipsi painaa.

Lähde:

Vuorensola R. ja Kuisma J. Kipsihoito, Sairaanhoitajan käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Julkaistu: 2.7.2018
Kommentoi »