Kauneus & Terveys

Kimchi ja nyhtöpossu


Kylmänä syötävä kimchi sopii etenkin liharuokien lisukkeeksi.
Kuvat Sanna Peurakoski

Kimchi

8–10 annosta, valmistusaika: liotus 3 h ja valmistus 3 vrk

  • 1 kiinankaali
  • 1 dl hienoa merisuolaa
  • 1,8 l  vettä

Lisäksi:

  • 5 valkosipulinkynttä
  • 1 tuore inkivääri
  • 1 rkl chilijauhetta
  • ½ rkl cayennepippuria
  • 2 tl sokeria
  • 2–3 vartta kevätsipulia  

1. Pese ja irrota kiinankaalista lehdet. Liota­ suola veteen. Laita lehdet suolaveteen ja laita­ paino päälle niin, että lehdet ovat ­veden alla. Anna lehtien liota huoneenlämmössä 3 tuntia.

2. Laita tehosekoittimeen kuoritut valko­sipulit, kuorittu ja paloiteltu inkivääri ja mausteet. Tee tasainen tahna.

3. Ota lehdet vedestä pois, huuhtele ne kylmän veden alla ja puristele vesi varovasti pois. Leikkaa kaalit ja kevätsipuli suikaleiksi.

4. Sekoita tahna kaalien ja sipulin­ joukkoon. Laita tiiviiseen kannelliseen purkkiin.

5. Anna seistä päivän huoneenlämmössä.­ Siirrä kylmään ja anna maustua vielä 2 vuorokautta. Tarjoa liharuokien lisukkeena.

Nyhtöpossu

6–8 annosta, valmistusaika 4 h

  • 1½ kg porsaankassleria
  • 1 rkl suolaa

Marinadi:

  • 1 dl tummaa siirappia
  • 1 dl fariini-tai muscovadosokeria
  • 1 dl punaviinietikkaa
  • 1 dl vähäsuolaista soijaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl cayennepippuria
  • parin sentin pala inkivääriä
  • 3 hienonnettua valkosipulinkynttä
  • 1 tl rouhittua mustapippuria 

1. Mausta liha suolalla. Anna lihan lämmetä­ huoneenlämmössä noin tunti ennen uuniin laittamista. Laita se uunivuokaan.

2. Sekoita marinadin ainekset keskenään. Kaada kastike lihan päälle, pyöritä lihaa kastikkeessa. Peitä foliolla.

3. Paista 150 asteessa noin 4 tuntia.

4. Ota liha pois liemestä ja anna jäähtyä. Riivi liha haarukalla säikeiksi. Kaada loppu­ marinadi lihan päälle. Tarjoa kimchin kanssa.

Julkaistu: 13.10.2015