Terve.fi

Kihti pysyy kurissa oikealla ruokavaliolla

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan oireet pahentuvat hyvin pian puriinipitoisten ruokien nauttimisen jälkeen, ja pahimpia näyttäisivät olevan eläinperäiset puriinin lähteet kuten sisäelimet, kala, liha ja äyriäiset. Kala lisää oireita etenkin, kun se syödään nahkoineen, aiemmista tutkimuksista tiedetään. Puriinia on lisäksi mm. pavuissa, herneissä ja sienissä.

Seurantatiedot osoittivat kihtioireiden iskevän sitä todennäköisemmin mitä enemmän puriiniruokia potilaat olivat syöneet oireilua edeltävinä kahtena päivänä. Osallistujien sukupuoli, ikä, lääkitykset tai alkoholinkäyttö eivät selittäneet yhteyttä.

Tutkimus julkaistiin Annals of Rheumatic Diseases -lehdessä. Tutkimuksessa runsasta kuuttasataa kihtipotilasta pyydettiin kirjaamaan kihtikohtauksensa ja niitä edeltävän ruokavalion vuoden ajalta.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2012

 

Julkaistu: 19.6.2012
Kommentoi »